Na strip forumu sajta www.stripovi.com, se vodi "Dnevnik čitanja", pa sam se priključio ove godine
i nakon prvih mesec dana zaključio da bi to moglo i ovde da se prenosi uz koju ilustraciju...


Arhiva Dnevnika čitanja po godinama: 2023

Dnevnik čitanja 2024...

     FEBRUAR / VELJAČA

32-33 – Alan Ford 17-18 (49-54), Libellus – Ove dve knjige donose epizode: Derbi, Tako je nastala grupa TNT, Povratak Superhika, Superhikov veliki pothvat, Arsen Lupiga i Nestao je Bubu. Autorska ekipa je, naravno, Bunker - Magnus (i Brixy). Magnusove crteže na smenu tuširaju Paolo Chiarini i Giovanni Romanini, s tim da je Chiarini u ove dve knjige radio samo na "Lupigi". Odličan niz epizoda, od prilike da se upoznamo sa istorijom grupe TNT, preko dvodelne epizode koja nam vraća Superhika do premijernog pojavljivanja Arsena Lupige. Sjajno izdanje i preporuka.


31 – Usamljenost crtača na duge staze, Komiko – Autor ovog autobiografskog stripa je Adrijan Tomine. Ne znam koliko su ovom svetu potrebne i korisne autobiografije strip autora, ali nama koji se bavimo stripom uvek je zanimljivo da pročitamo takvo štivo. Ovo izdanje donosi niz kratkih pričica koje prate odrastanje i sazrevanje samog autora na putu ka uspehu. Nisu to obične pričice, pre svega je to niz samokritičnih i duhovito ispričanih anegdota. Vidimo tu muke autora od anksioznosti, nesigurnosti, relativizacije uspeha… do konflikta sa publikom, fanovima. Tomine je autor Indy stripa, radi za "odraslu" publiku, daleko je od klasičnog mejnstrima. Nemam dileme da bi slične anegdote mogli opisati i ti "drugi" stripaši, autori glavnog toka. Iako zbog teme zvuči da je strip hermetičan, priče su univerzalnije nego što deluje. Od onih sam koji ne vole komediju neprijatnosti, a tačno tako bi se najjednostavnije opisao ovaj strip. Ipak mi je bio užitak da ga pročitam. Preporuka, posebno ljudima koji žive od stripa.


30 – Mister No: Bilo jednom u Njujorku – Zlatna serija 53, Veseli četvrtak – Ovaj broj potpisuje autorski tim Maurizio Colombo (scenario) i Giovanni Bruzzo (crtež) te Roberto Diso kao autor naslovnice. U ovom nizu priča o "poreklu" junaka, što ih je donela Zlatna serija, ova mi je ubedljivo najbolja. Džeriju povratak u Njujork vraća stare uspomene i dobijamo jednu odličnu storiju o njegovom detinjstvu, iz vremena kada je bio još daleko od nadimka Mister No. Nisam nikada spadao u ljubitelje priča o mafiji i cele te ikonografije. Međutim, ova priča mi je baš sjajno legla. Lepo se čita, skoro da nema rupa u scenariju, crtež je dobar (imam dražih bonellijevih crtača pa zato ne kažem odličan). Voleo bih da je ovakva priča objavljena na većem, popularno nazvanom "pueblo", formatu. Zaslužuje to. Čak i onima koji nisu redovni konzumenti Mister Noa i Bonellijeve produkcije preporučujem ovaj strip.


29 – Duh Tokija #1: Atomska bašta, Golconda – Scenario Rick Remender, crtež Sean Murphy i kolor Matt Hollingsworth. Još jedan SF. Naravno da me je ovde primarno privukao crtež Šona Marfija ali je nesporno da mi se i kompletna priča dopala. Početak mi je bio malo konfuzan, ali deluje kao da je to i bila namera autora. Trebalo je tako predstaviti buduće društvo, zavisno od Virtuelne realnosti i proizvoda koji se plasiraju preko nje. Nove droge zamenjuju društveni život i otuđuju ljude od stvarnog sveta. Nasuprot tome imamo devojku Debi koja je to izbegla i pokušava da izvuče iz tog sveta svog partnera Denta. Tokijski vrtovi su svet o kome sanja Debi, a protiv koga treba da se bore. Tu sledi, za moj ukus, previše new age filozofiranja, ali do kraja sve odlazi u pravom smeru, ka priči o ljudskom karakteru. Voleo bih da je izdanje većeg formata, ostalo mi je sve dobro. Preporuka, čekamo drugi trejd.


28 – Svestan, Darkwood – Scenario je napisao Džef Lemir, za crtež je zadužen Gabrijel Valta. Punokrvni SF. Tokom leta od zemlje - koja je u rasulu - ka koloniji gde se već vodi borba za nezavisnost, vidimo da se sukobi sa ta dva sveta prenose i na posadu svemirskog broda USS Mongomeri. Od budućih kolonizatora ostaju samo deca i Veštačka inteligencija koja preuzima roditeljske dužnost, tokom preostalog puta kroz svemir. Dobro napisano, odlično ilustrovano. Iako se oslanja idejno na neke klasike, dovoljno je originalan. Apsolutna preporuka.


27 – Traper Keri #4, LMS Vanredno izdanje, Golkonda – Autorska ekipa je standardna. Scenario radi Ticijano Sklavi, dok su za crtež zaduženi Marko Bjankini i Domeniko i Stefano Di Vito. Naslovnice i dalje sjajno crta Branislav Kerac. Solidne pričice, dobar crtež. Ne bih žalio da sam propustio ovaj strip, ali mi nije žao ni što sam ga pročitao. Simpatično i prija za čitanje. Kupujem i dalje sigurno. Preporuka za ljubitelje Bonelija i vesterna.


26 – Amnezija mali, Dobra knjiga – Po scenariju Emira Pašanovića je ovaj strip crtao Esmir Prlja. Odraslog Amneziju znamo kao junaka sa poremećajem pamćenja koji je autorski radio Esmir Prlja. Tri albuma, naknadno sakupljena u jedan integral. Pravo blago. Da li su godine ili amnezija, ali mene je postojanje malog Amnezije iznenadilo, iako je premijerno objavljivan u Strip vestima. Naravno, (pri)sećanje je došlo na svoje, albumčić sa zgodama Amnezije koje je doživeo u detinjstvu takođe. Lepo izdanje, odličan strip od scenarija do crteža. Strip za sve uzraste. Duhovite, tople, slojevite priče. Apsolutna preporuka.


     JANUAR / SIJEČANJ

22-25 – Siročad: Novi svijet 1-4 (25-36), Libellus – Kao i ranije sezone i ovu je radio veliki autorski tim. Nakon prethodna dva ciklusa ovaj počinjemo dolaskom Rose na Novi svijet - distopijsku koloniju stvorenu da sačuva ljudski rod, po diktatu Jurićke. Naravno da ilegalni dolazak Rose nije dobro pošao, naravno da je Rosa, inače trudna, morala da se bori sa divljinom i strukturama vlasti Novog svijeta, da sačuva svoje dete i njegovu budućnost. Od samog početka se formira nova družina, nova porodica… Odlična priča, dinamična, vuče na čitanje bez pauze! A kraj je posebna priča, cliffhanger koji nas tera da nestrpljivo očekujem novu sezonu. Nikako mi nije jasno da se strip još nije rasprodao, jer definitivno je serijal koji zaslužuje poseban status u Bonelli produkciji. Apsolutna preporuka.


18-21 – Siročad: Ringo 1-4 (13-24), Libellus – Ovu sezonu je, kao i prethodnu, radio veliki autorski tim. Roberto Recchioni i dalje vodi priču, ali nije uvek samostalan pri pisanju konačnog scenarija. Drugi ciklus Siročadi se može opisati kao postapokaliptični onroad strip. Ringo, jedino preživelo Siroče (u ljudskom obliku), nakon podizanja revolucije i njenog kraha se povlači. No, sudbina ga ipak tera da pomaže tročlanoj pobunjeničkoj grupi, svojoj novoj porodici. Kroz dvanaest epizoda pratimo njihove susrete sa različito uređenim društvima koja se bore za preživljavanje u novim uslovima na umirućoj Zemlji. Samo sretnici koji bivaju izvučeni na lutriji imaju šansu za preživljavanje i odlazak u Novi svet, na bezbednu zemljoliku planetu. I dalje zanimljivo štivo, dobro pisano i crtano… i dalje užitak za čitanje. Apsolutna preporuka.


10-17 – Laku noć, Punpune 6-13, Laguna – Autor je Inio Asan. Nastavljamo da pratimo životni put glavnog "junaka" Punpuna, njegovo odrastanje sve do prelomne tačke u životu i konačnog sazrevanja. Zanimljivo je taj put ispričan, japanski čudno. Moje prethodne zamerke ostaju: fotke u crtežu i ekstremne, neprirodne, gestikulacije u nekim (uistinu retkim) slučajevima. Neki tokovi priče su, po meni, trebali da budu kraći - deo o sekti – ali i pored svega strip se lako čita, uvuče te u sebe i ne želiš da praviš pauze između tankobona. Pročitano sve skoro "u dahu". Dakle, apsolutna preporuka. Pogotovo može biti zanimljiv nekome ko nije navikao na japanske stripove, ko je odrastao na klasičnom stripskom izrazu, solidan izbor da se prihvate mange.


09 – Spajdermen okuplja ljubimce, ProPolis Books – Kompletar autor ove knjižice je Majk Majhak (Mike Maihack). Autora pratim od ranije, Kleopatra u svemiru, kreira simpatične dečije stripove i odlikuje ga odličan crtež-stilizacija. Zasluženo je dobio priliku da radi Spajdermena za decu. Priča je jednostavna, simpatična, prilagođena (mlađem)osmoškolskom uzrastu. Ne pokušava da bude remek delo, samo ispunjava svoj cilj. Mada, vizuelno je zanimljiv i za nas matore. Odlično štivo da se klinci uvedu u svet stripa, sjajan poklon. Preporuka bez zadrške.


08 – Javina prošlost – Zlatna serija 52, Veseli četvrtak – Ovaj broj popisuje autorski tim Alfredo Castelli (scenario) i Denisio Esposito, Fabrizio Busticchi i Nando Esposito (crtež). Za razliku od prethodnog broja ovaj više zaslužuje (pod)naslov "poreklo". Mada i ovo je priča koja se oslanja na dešavanja iz Javine prošlosti, ali usput i objašnjava Javu i njegov motiv da napusti svoj stari život i ode u civilizaciju sa Martijem. Opisano je takođe i njegovo prilagođavanje savremenom društvu te konačno vezivanje za Martijevu ekipu. Više je ovo krimić nego rešavanje klasičnih misterija. Pitak je i ok za čitanje, više bih voleo da je ovakvu epizodu nacrtao Alesandrini, ali solidan je i sa ovom crtačkom ekipom. Preporuka.


04-07 – Siročad 1-4 (1-12), Libellus – Napokon imam dovoljno odmaka od preloma pa je došlo na red za čitanje. Veliki autorski tim je radio na ovom serijalu, s time da je Roberto Recchioni samostalno scenarista ove, prve, sezone. Ako bih s par reči trebao najaviti strip bilo bi to "akcioni military SF". Recchioni se ipak potrudio da to bude više od toga, kroz 12 svesaka se držao dobrog recepta gde je prva polovina svake sveske flešbek posvećen borbenoj obuci i odrastanju Siročadi (deca preživela napad "vanzemaljaca"), dok je drugi deo u skladu s tim pričama deo tekuće avanture, borbe sa - istim tim - vanzemaljcima, koji su do kraja ipak imali više ljudski otisak. Ali, da ne spojlujem. Pratili smo tu i vojnu filozofiju i psihologiju, naravno na nivou akcionog stripa, ali dovoljno zanimljivu da sve to sklopljeno dobija jednu solidnu vrednost. Lagan za čitanje, uglavnom odličan vizuelni doživljaj. Oprema izdanja sjajna. Meni pravi užitak za čitanje, strip kakav mi prija. Apsolutna preporuka.


03 – Karsonova prošlost – Zlatna serija 51, Veseli četvrtak – Ovu debeljucu od broja popisuje autorski tim Mauro Boselli (scenario) i Carlo Raphaele Marcello (crtež). Svidela mi se ideja o nizu svesaka koje se bave prošlošću dragih nam junaka. Ipak, ako ste, po naslovu, zaključili da se u ovoj opisuje životni put Kita Karsona, nećete biti prvi koji je pogrešio. Osim što Teks nije baš moj prvi izbor, ovo i nije takva priča. Reč je o klasičnoj avanturi koja samo ima poveznicu sa jednom pričom iz vremena kada je Karson bio mlađi. Priča je dobra, Marčelo ju je odlično nacrtao pa nema razloga da je fanovi Texa ne kupe, čak šta više preporučujem im je.


02
- Dilan Dog / Betmen: U senci slepog miša, Čarobna knjiga – Neobična serija krosovera DC i Bonelli produkcije se nastavlja. Ovu priču je uradio autorski tim Roberto Rekioni (scenario), Verter Del'Edera i Điđi Kavenago (crtež), dok kolor potpisuje Đovana Niro. U ovoj knjizi je sve lepo ispričano, sve dobro uklopljeno i izmiksovano, dijalozi su dobro osmišljeni i prilagođeni stripu u kom se pojavljuju oba junaka. Njihova interakcija je zanimljivo rešavana. Crtež je odličan kao i kolor. A opet, strip me nije "oduvao" koliko sam očekivao, verovatno prevelika očekivanja. U svakom slučaju prijalo mi je da ga pročitam, zabavan je, pogotovo Dilanov susret sa Konstantinom, tu je najopuštenija priča. Svakako je odličan strip i čitaću ga ponovo sigurno. Bilo bi dobro da se susret ovih junaka ponovi s manje pritiska na autore da rade nešto posebno. Svakako preporuka.


01 - Zagonetač: Godina prva, Čarobna knjiga – Fino je ući u novu godinu sa jednim ovako posebnim stripom. Scenario je napisao Pol Dejno dok je za crtež zadužen naš Stevan Subić. Strip se oslanja na film o Betmenu iz 2022. godine, uz napomenu da nije adaptacija već nadogradnja, pogled iz drugog ugla. Da, Zagonetač (The Riddler) je glavni lik i kroz celu knjigu (šest svesaka) pratimo njegov život do trenutka kada nastupa kao maskirani negativac. Naravno, klasična priča o nesretnom odrastanju, objašnjavanje kako je to dovelo do toga da postane negativac, kao i ideja kako pojava superherojskog junaka inicira nastajanje njegovih oponenata koji se njim inspirišu. No, ipak je dovoljno drugačiji od prethodnika slične tematike, da mi ne smeta. Dobra, mračna, atmosfera, odličan crtež koji scenariju daje sve potrebne začine da strip bude skladan i impresivan. Ovo je delo koje će definitivno postati, i ostati, bitna tačka u celokupnom stripskom opusu Betmena. Apsolutna preporuka.2024.