Na strip forumu sajta www.stripovi.com, se vodi "Dnevnik čitanja", pa sam se priključio ove godine
i nakon prvih mesec dana zaključio da bi to moglo i ovde da se prenosi uz koju ilustraciju...


Arhiva Dnevnika čitanja po godinama: 2023

Dnevnik čitanja 2024...

     JUN/LIPANJ

86 – Postum i druge stripovijetke, Fibra – Ovo je sada već druga knjiga stripovijetki Darka Macana. Naravno da je na čitanje došla "preko reda". Više od tri stotine strana stripa, ovog puta u boji. I dalje dominiraju stripovi rađeni za MojStrip, uz par premijera. Provokativne, inteligentne, višeslojne, kreativne i svakako zanimljive priče, pardon, stripovijetke. Uz to začinjenje odličnim Darkovim crtežom i prepoznatljivim stilom. Knjiga kojoj se ima smisla vraćati. Uz prethodnu zauzima važno mesto na polici. Požurite s nabavkom, da brže dočekamo narednu. Apsolutna preporuka.


85 – Derdevil: Ponovo rođen, Hachette – Deveta knjiga odabranih Marvelovih stripova. Scenario Frank Miller, crtež David Mazzucchelli. Jedan od najvažnijih stripova o Derdevilu. Odličan scenario, dobra priča. Što se tiče Mazzucchellija, sjajno vlada montažom, kadriranjem, atmosferom, dinamikom, likovnošću… Mada, za moj ukus, ovde je malo previše Milerovski crtež, više volim njegovog Betmena Godinu prvu. Svakako jedan nezaobilazan strip, zaokružena priča. Apsolutna preporuka.


83-84 – Alan Ford 23-24 (67-72), Libellus – Ove dve knjige donose epizode: Besplatni podvig, Sportska afera, Iznenadna ideja, U kolo s otmičarem, Susret s vampirom i Vampiri u New Yorku. Autorska ekipa je i dalje Bunker - Magnus (i Brixy). Magnusove crteže na smenu tuširaju Paolo Chiarini, Luigi Corteggi, Paolo Piffarerio i Enrico Fanti. Solidan niz epizoda. Što se mene tiče istakao bih dvodelne Vampire koji su najsmislenije pisani u ovom nizu. Malo mi je onaj "mit" da je Magnus crtao sve do 75. epizode sada na klizavom terenu. Očigledne su promene u crtežu, delom i zbog nekoliko kreativnih izleta u tuširanju. Definitivno nije sve crtao sam, ili je eventualno radio samo ležernije postavke pa su tušeri nadograđivali. Veliki format izdanja to jasnije pokazuje. Ipak, i dalje je crtež sjajan. Prvoklasno izdanje i preporuka.


     MAJ/SVIBANJ

82 – Kapetan Amerika: Zatočenik dimenzije Z, Hachette – Osma knjiga odabranih Marvelovih stripova. Scenario Rick Remender, crtež John Romita Jr. Solidno pisana priča, doduše pravolinijska, bez previše zapleta, ali meni to ne smeta. Odličan crtež, kvalitetan digitalni kolor koji je po meni ipak previše ugušio crtež. Tako da bih rado video neko crno-belo izdanje, jer ono što sam našao originala na net-u vredi pažnje. Ovo je mali "izlet" (10 svezaka) Kapetana Amerike u drugu dimenziju i čini jednu zaokruženu priču koja se kompletna nalazi u ovoj knjizi. Preporuka.


81 – Spajdermeni – Dupla frka, ProPolis Books –Još jedna knjižica ovog izdavača koju slobodno mogu svrstati u kategoriju Spajdermen za klince. Ovog puta imamo novi autorski tim: Mariko Tamaki i Vita Ayala (scenario) i Gurihiru (Crtež). Deo je serijala gde zajedno nastupaju Piter Parker i Majls Morales, dva Spajdermena u istom univerzumu. Plus "cimer" Venom, ali on će biti bitniji u naredoj knjižici. I ovo izdanje krasi odličan crtež, moderna stilizacija, dobar kolor, zabavna i simpatična priča. Ozbiljniji je od prethodnih izdanja, ali i dalje savršen za mlađe osmoškolce. Jeste "za decu" ali je zabavan i za nas matore. Odličan strip za poklon, sjajno izdanje za kolekciju. Apsolutna preporuka.


79-80 –Bois–Maury Integrali 4-5 (11-16), Strip-AgentHermann Huppen je nastavio serijal o Tornjevima Boa-Morija pričajući priče Ejmarovih naslednika. Iako smo svi kritični na novije Hermanove radove ipak mi je i ovaj serijal prijao. Kako idu nastavci, priče jesu slabije. Herman ovde stripove islikava gvaš tehnikom, radi to sjajno, ali mi ne pruža isti užitak kao kada ih je crtao i tuširao. Kadrovi me jednostavno ne zovu da ih gledam s onom pažnjom i užitkom kao kod primarnog serijala. Slikanje je pojednostavilo scene. Pet albuma čine serijal koji priča o sudbinama pet Ejmara u različitim kulturološko istorijskim sredinama. Šesti album je zapravo jedna, naknadno urađena, epizoda Tornjeva. Osetno ležernije slikano, i da se ne lažemo, slabije. Nelogično je uglavljena u tajmlajnu serijala i ne znam čemu je trebala da posluži. Uz svo moje gunđanje uživao sam čitajući ove epizode. Svakako vrede pažnje i dalje apsolutna preporuka!!!


78 – Ultimativni: Nadljudski, Hachette – Sedma knjiga odabranih Marvelovih stripova. Scenario Mark Millar, crtež Bryan Hitch. Fino pisana priča, dobar i bogat crtež, kolor digitalni ali nije poreterano ugušio crtež. Strip koji se lepo čita i prati. Praktično još jedan početak formiranja "novog" superherojskog tima. Nešto što bih rado čitao u sveskama i dalje. Ovako sakupljeno u jednu knjigu bez daljih nastavaka nije ništa više od "početka". Uživao sam u čitanju, što se mene tiče, preporuka.


75-77 – Tornjevi Bois–Mauryja Integrali 1-3 (1-10), Strip-Agent – Ima stripova i… STRIPOVA! Ovaj serijal se, za mene, piše velikim slovima. Hermann Huppen je kompletan autor (osim kolora). Ovih deset albuma čine jednu celovitu priču. Strip je to koji sam u svojim formativnim godinama, kada albuma nije bilo kao danas, čitao ritualno desetinama puta. Naravno, ono što je bilo objavljeno. Tako da su mi prvih šest epizoda svakako najdraže, mada se pokazalo da je i ostatak odličan. Srednji vek, ogoljen, bez ulešavanja, onakav kakav je stvarno (koliko se može danas znati) bio. Hermanov crtež sve to čini još uverljivijim. Priča je to o večitom traganju i borbi da se dosegne san o predivnim Tornjevima Boa-Morija. Glavni junak, vitez Ejmar, često je samo slučajni prolaznik kroz storije koje su prikazivale različite sudbine, koje su se isprepletale te doživele svoje katarze s poslednjim albumom. A kraj je u savršenom skladu s miljeom serijala. Što se mene tiče: remek delo. I to velikim slovima, ali se suzdržavam da ne vičem previše. Marketprintovo izdanje mi je i dalje najbolje štampano, a svakako mi je najdraže crno-belo integralno francusko izdanje, koje je pravi praznik za oči. Iako je kolor svakako sastavni deo ovog stripa, još uvek srce zaigra kada se setim Strip Arta i premijere Tornjeva. Jedan od najvažnijih stripovskih dana u mom životu. Apsolutna preporuka!!!


74 – Nijigahara holograph, Lokomotiva – Autor ove mange je Inio Asano, znamo ga preko serijala Laku noć Punune. Kao i prethodni i ovaj strip je, blago rečeno čudan. Mračan, depresivan i, nažalost, konfuzan. Sviđa mi se koncept kratkih slika koje smenjuju aktere, vremena i igraju se tokom jedne celovite priče. Ipak, za mene u ovom slučaju postoji jedno veliko ALI… Strip jednostavno nema dobru komunikaciju sa čitaocem. Ostavio je jak utisak na mene, no morao bih ga nekoliko puta pročitati da budem siguran da sam povezao sve konce ispravno. Nažalost, teško da ću mu se vratiti. Crtež je odličan i izdanje je sjajno. Vrhunski je opremljeno i pripremljeno. Sada je jasno da je Punpune loše prelomljen i da su fajlovi uništeni. Što se mene tiče, preporuka uz rezervu – samo za tvrdokorne i strpljive čitaoce.


73 – Ajron Men: Demon u boci, Hachette – Šesta knjiga odabranih Marvelovih stripova. Scenario David Michelinie, crtež Carmine Infantino i John Romita Jr. Kao i prošli put, mogu reći da mi Ajron Men nije na listi omiljenih junaka, kao i prošli put očekivanja su mi bila niža i (ponavljam se) kao i prošli put dobio sam više od očekivanog. Hulk mi je bolji, ali i ovaj me je strip zabavio. U svim segmentima mi je nešto lošiji od prethodnika, jedino je zanimljiviji zbog angažovane teme, problem sa alkoholom, koja se provlači kroz ceo strip da bi poslednja epizoda bila kruna te priče. Knjiga koja ima smislen kraj. Što se mene tiče, preporuka.


71-72 – Alan Ford 21-22 (61-66), Libellus – Ove dve knjige donose epizode: Krokodilska glava, 3 brata Rock, Isto, isto..., Trio Fantastikus, Udarac s boka i Sumnjiv posao. Autorska ekipa je i dalje Bunker - Magnus (i Brixy). Magnusove crteže na smenu tuširaju Paolo Chiarini, Giovanni Romanini i Luigi Corteggi. Još jedan odličan niz epizoda. Od ranije znani antiheroji dominiraju, ali uz njih se pojavljuju i standardni sporedni likovi. Vidimo kako je serijal savršeno uhodan i funkcioniše u već potpuno formiranom miljeu. Epizode su sve više vezane te se redovno naslanjaju jedna na drugu. I dalje je crtež sjajan. Odlično izdanje i preporuka.


     APRIL/TRAVANJ

70 – Grupna terapija, Fibra – Kompletan autor je Manu Larcenet. Tri standardna francuska albuma u jednom integralu. Hermetična priča, praktično rađena za tvrdokorne strip fanove i, naravno, strip autore koji se mogu ovde prepoznati. Zanimljiv, duhovit, inteligentan i, na kraju krajeva, često naporan strip. Draži mi je Larcenet u prethodno čitanim stripovima. Ipak, i dalje je vredan pažnje. Obavezna literatura za nas koji se osećamo strip autorima i koji razmišljamo o posebnoj polici posvećenoj isključivo stripovima o stripu i njihovim autorima. Ima ih već poprilično, a imam i mnogo dražih od ovog. No, svakako preporuka!


68-69 – Blacksad 6-7: Svi putevi vode u podzemlje, Bookglobe – Po scenariju Juan Diaz Canalesa strip je crtao/ilustrovao Juanjo GUARNIDO. Reč je o serijalu koji smatram izuzetnim. Svi likovi su antropomorfni. Sjajni Guardino svojom virtuznošću učinio je da mi se strip svidi od prvog momenta. Klasični krimić noire gde je atmosfera dobro prilagođena žanru. Ovog puta priča je dvodelna, obimnija, te je prisilila Guardina da češće radi sitnije kadrove. Mrvu su mi se prethodne epizode više svidele jer su svojim obimom dale jasniji fokus na temu i karaktere kojima su se bavile. Sve poruke provučene su nenametljivo, zabavno, kroz igru sa životinjskim karakterima koji su smisleno dati likovima. Ponavljaju se slike o svim negativnostima u društvo od rasne netrpeljivosti, klasnih, polnih i seksualnih razlika, do – sasvim prirodno – koruptivnih političara i policajaca. To mi je posebna draž ovog stripa, angažovan je na prirodan, neprenteciozan način. Apsolutna preporuka!


67 – Neverovatni Hulk: Nečujni krici, Hachette – Peta knjiga odabranih Marvelovih stripova. Scenario Peter David, crtež Dale Keown. U mom slučaju Hulk je baš nisko na listi super-heroja koji me interesuju, tako da su mi očekivanja ovog puta bila niska. Kao po pravilu, dobio sam više od očekivanog. Možda zbog toga što je celokupna narativna i crtačka postavka klasičnija, ovaj strip mi je bio najprijatniji za čitanje od svih dosadašnjih iz edicije. Ne, nije savršen strip, znam bolje crtače, mada ima sjajnih momenata, i ima nekih scenarističkih naivnosti, ali ne toliko da mi pokvari užitak. Jasno, pitko, ne davi sa previše dijaloga, ne guši crtež, kadriranje korektno, kolor "sindikalan" ali barem otvara crtež. Što se mene tiče, preporuka.


66 – Traper Keri #5, LMS Vanredno izdanje, Golkonda – Scenario radi Ticijano Sklavi, dok su za crtež zaduženi Marko Bjankini i Domeniko i Stefano Di Vito. Ova sveska praktično zaokružuje Sklavijev rad na ovom stripu. Naslovnice i dalje sjajno crta Branislav Kerac. Solidne pričice, dobar crtež. Simpatično i prija za čitanje. Kupujem i dalje, ako nastave serijal. Izdavač se još nije izjasnio po tom pitanju. Preporuka za ljubitelje Bonelija i vesterna.


65 – Šetnja, Fibra – Autor svih trinaest priča u ovom albumu je Darko Macan. Prethodno su objavljivane u zagrebačkoj Strip reviji, a Darko je krenuo strip da crta dana kada je postao stariji od Tatjane Jambrišak. Na sebi svojstven način je, kroz humor i borbu sa samim sobom, ispričao priču o praznini nastaloj Tanjinim preranim odlaskom. Jedan poseban, elegičan, iskren, ličan strip. Šta reći više nego da sam ga u dva dana pročitao dva puta, i da će sigurno biti često ponovo isčitavan. Ponavljanjem iskoče neki detalji koje niste iz prvog čitanja prepoznali. Obavezna literatura u strip kolekcijama. Apsolutna preporuka.


64 – Novi Lunov Magnus Strip 3, Veseli četvrtak – Broj je u potpunosti posvećen Marti Misteriji. Objavljene su tri epizode: "celovečernja" Tajna Svetog Nikole, kratka "festivalska" Mač u kamenu i jednostranična Marti Misterija IX. Primarni razlog što sam kupio je to što je scenario za sve tri priče potpisao Alfredo Castelli (nedavno preminuli), takođe mi je bilo drago što je skoro sve (sve osim jedne strane - Claudio Villa) crtao Giancarlo Alessandrini. Nažalost, priča me je veći deo ugušila prevelikim brojem "faktografskih" informacija. Nije sve bačeno u prazno, neke stvari su mi bile zanimljive, ali je praktično malo prostora ostalo za zaplet i pravu avanturu. Ok, neki vole tako, ja više volim da se to provuče kroz priču prirodnije, svrsishodnije. Do kraja mi je bila OK priča, kada je nestao balast "uvoda". Što se tiče crteža, bio je užitak gledati Alessandrinija na ovom formatu. Svakako vredno izdanje za kolekciju i u spomen na Alfredo Castellija. Preporuka fanovima Martija i ovog autorskog dvojca.


63 – Moćni Tor: U potrazi za bogovima, Hachette – Četvrta knjiga odabranih Marvelovih stripova. Scenario Dan Jurgens, crtež John Romita Jr. Poprilično sam nestrpljiv bio da krenem sa čitanjem. Naravno, nije do Tora kog se sećam uglavnom po sjajnim crtežima, već zbog Romite Juniora, koga retko čitamo kod nas. Što se tiče priče, ok je, bio bih mnogo zadovoljniji da nema meni jako odbojnog arhaizma u govoru. Crtež je ipak sasvim druga priča. Doduše, video sam mladog Romitu i u boljem izdanju, ali vredi i ovde. Romitine olovke tušira Klaus Janson, pa na momente ima Milerovskog šmeka. Takođe mi je ovde digitalni kolor dobar, ne narušava crtež. Da rezimiram, solidna priča (bez kraja!) odličan crtež i dobar kolor. Preporuka.


61-62 – Alan Ford 19-20 (55-60), Libellus – Ove dve knjige donose epizode: Stupica za grupu TNT, Poziv na krstarenje, Spašavaj se tko može!, Skok u prazno, Gužva u Monte Kablu i Udar. Autorska ekipa je i dalje Bunker - Magnus (i Brixy). Magnusove crteže na smenu tuširaju Paolo Chiarini i Giovanni Romanini. Odličan niz epizoda, sada se već vidi (barem po meni) da Magnus ležernije radi olovku i da tušeri polako preuzimaju veći uticaj na crtež. Svakako je i dalje sjajan crtež. Odlično izdanje i preporuka.


     MART/OŽUJAK

58-60 – TMNT: Nove avanture heroja u oklopima 1-3, Golconda – Sve tri sveske radio je isti autorski tim: Erik Barnam (scenario), Tim Lati (crtež) i Sara Majer (kolor). Nisu Kornjače koje sam gledao kao klinac – srećom, nisu ni one koje sam gledao uz svoju decu – nažalost. Ipak, dobre su i ove - crtež, kolor, dinamika, priča… No, nisu baš optimalne za mene. Vidim svaku grešku, smeta mi prenatrpanost kadrova/strana, a mogla su i bolje neka vizuelna rešenja da se urade kako bi se smanjila konfuzija u pregustom crtežu. Verovatno mi ništa od toga ne bi smetalo da sam u starosnom dobu kome je strip prilagođen. Mada, moram priznati da sam se kod treće sveske već navikao i manje mi je sve to smetalo. Velika podrška, kupujem i dalje.


57 – Diabolik – Ko si ti?, Lokomotiva – Po scenariju kreatorki Diabolika, sastara Angele i Luciani Giussani, rimejk priče o poreklu ovog popularnog junaka nacrtao je Corrado Roi. Diabolik mene najviše interesuje kao fenomen koji dugo traje (već 62 godine) i koji uspeva da u tom "alanfordovskom" formatu ispriča dovoljno bogate i zanimljive krimi priče da je i danas uspešan kod publike. Roi je odličan, ali dobio sam manje od očekivanog, nasuprot prastare priče sestara Giussani kod kojih su mi očekivanja bila niža od dobijenog. Format je nestandardan za Diabolika, izdanje odlično. Kolekcionarski je uvek zanimljivo imati početne epizode popularnih junaka, pogotovo kada je urađen dobar rimejk. Svakako preporuka, pogotovo ljubiteljima Roija i Diabolika.


56 – Zapanjujući X-Meni: Nadareni, Hachette – Treća knjiga odabranih Marvelovih stripova. Scenario Joss Whedon, crtež John Cassaday. Milion puta ću ponoviti da je malo super-heroja koje volim da pročitam pa tako i gledajte na moj sud. X-Meni su, ako izuzmemo filmove, nisko na mojoj listi želja. Takođe nisam ljubitelj ovakvog crteža i digitalnog kolora kakav se ovde primenjuje. Ispada da puno kritikujem, ali mogu reći da mi je strip pored svih "mana" ipak dobar. Fino je vođena priča, poruke su jasne, smislen je… i do kraja sam uživao. Preporuka, ljubiteljima X-Mena posebno.


55 – Smaragdna nit, ŽIR Izdavaštvo – Neobična priča smeštena u svetove Dojla i Lavkrafta. Po scenariju Nila Gejmena (Neil Gaiman) ovu storiju "nacrtao" je Rafael Albukerk (Rafael Albuquerque). Nije mi jasno što gotovo sve nove "adaptacije" Šerloku i njegovom svetu daju te mistične i fantastične Lavkraftovske elemente. Izgleda danas nikoga ne fascinira dedukcija i realni svet priča o Šerloku Holmsu. Kako god, strip je odličan, lepo ispričan i ilustrovan. Uz neobičan kraj, može se reći svojevrsni cliffhanger koji ne bih spojlovao, nadam se nastavcima, novim pričama. Apsolutna preporuka.


54 – Dylan Dog 53 (157-159), Libellus – Ova knjiga je donela epizode: San razuma (Paola Barbato / Bruno Brindisi), Rođen za ubijanje (Pasquale Ruju / Maurizio Di Vincenzo) i Izvanosjetilna opažanja (Pasquale Ruju / Ugolino Cossu). Odlične priče, po mom ukusu - bez praznog hoda – užitak za čitanje. Crtači su standardno odlični, takve samo i biraju za ovaj serijal. Izdanje sjajno. Apsolutna preporuka.


53 – Veliki Blek: Plaćenik – LMS broj 1030, Golkonda – Domaći Blek, obavezno čitanje. Crtež Pavel Koza, tuš Branko Plavšić, scenario Svetozar Obradović. Pošto su do italijana stigli samo loši skenovi bez dijaloga potrudili su se i angažovali svog čoveka (Alessandro Russo) da osmisli nove, spram crteža. Takođe su angažovali svoja dva autora da restauriraju crtež. Uradili su svi oni korektan posao, ali ipak bih radije pogledao originale da vidim koliko su uticali na crtež. Plavšin tuš mi je ovde čudan, a i Pavel ume bolje. Sve je ovde "puno", crteži detaljni, kadrovi bogati, ali mi fali finoća na koju sam navikao kod ova dva autora. Kako god, crtački ipak jedan od boljih stripova o Bleku. Odlična naslovnica. Što se radnje tiče… Pa klasična - "obična" - priča. Kada sam bio klinac, sve su mi odgovarale, sada mi je ova bila dosadna, fali mi one fantastike koju mi je u detinjstvu pružao ovaj junak. Bez oduševljenja, ali ipak preporuka, da se kompletira domaća produkcija Velikog Bleka.


52 – Spajdermen: Kvantna potraga!, ProPolis Books – Kompletan autor ovog stripa je Majk Majhak (Mike Maihack). To je već druga knjižica iz serije koju slobodno mogu svrstati u kategoriju Spajdermen za klince i koju je uradio Maihack. Odličan crtež, stilizacija, kolor, zabavna i simpatična priča. Zanimljiv je i za nas matore. Sve što sam hvalio prilikom „čitanja” prve knjige stoji i dalje. Apsolutna preporuka.


51 – Novi Osvetnici: Bekstvo!, Hachette – Druga knjiga iz edicije 100 odabranih Marvelovih stripova. Moram ovo da čitam kako izlazi kako ne bi postala samo hrpa lepo opremljenih nepročitanih stripova. Hm, nije ovo baš molja šolja čaja. Malo je superherojskih grupa koje volim pa delom i zbog toga. Uglavnom jer mi se ovaj način digitalnog kolora, koji ubija crtež, ne sviđa, a nije baš ni pomogao razdvajanju likova koje crtač radi uniformno kada su bez kostima. Bendis je tu meni svetla tačka, zbog njega sam se nadao da će mi se strip svideti. Generalno je priča i ideja dobra, ali se dijalozima (koji su inače njegov fah) nije proslavio i nije pomogao manama crteža i kolora. Kako je meni to samo čitljiv i OK strip, verovatno je pravim fanovima izuzetan. Pa tako i preporuka ide, ko voli obavezna kupovina. Ko ne voli, što da ne, biće to ipak lepa kolekcija, a možda neki nastavak serijala bude zanimljiv pa zatreba za reference.


50 – Sergej: Stare priče, MentorSergej je strip kome se rado vratim kad god mi se ukaže prilika. Autor je Darko Macan i ovaj album(čić) donosi prvih pet epizoda. Odličan je da se upoznate sa glavnim junakom, najamnikom Sergejem, i krenete sa razumevanjem sveta u kom se radnja odigrava. Iako na početku deluje da će to biti serijal kratkih (12 strana) intigrantnih storija, već u ovom izdanju se vidi da ulazimo u jednu veliku kompleksnu priču. Trenutno nastavci mogu da se pročitaju u sveskama Sergej stripa, kao i na sajtu stripvesti.com, dok ga, zagrebačka Strip revija serijalizuje od početka. Za sada je nacrtano i objavljeno 216 strana i proći će skoro dve godine dok nas Darko Macan ne obraduje novim nastavcima. No, važno je ipak da ide dalje. Ovo izdanje, koliko vidim, još ponegde može da se nađe, kao i Sergej strip u izdanju Lavirinta. Apsolutna preporuke.


49 – Čudesni Spajdermen: Rođenje Venoma, Hachette – Prva knjiga iz nove edicije koja će nam na kioske doneti 100 odabranih Marvelovih stripova u odličnoj opremi i u originalnom američkom formatu. Hachette je za svoje izdanje preuzeo kraću varijantu priče o rođenju Venoma. Dodate su, na adekvatnim mestima, stranice sa opisom dešavanja iz preskočenih svesaka. I pored skraćivanja sve je razumljivo i funkcioniše priča. A priča je… Pa kako koja sveska. U pojedinim sam uživao kao klinac, većina mi je ipak bila naporna za čitanja, uglavnom zbog stalnog referisanja na ono što već znamo. Crtež je daleko od onoga što volim jer… Spajdermen je moj najdraži super-heroj (a malo ih je na mom spisku) i to iz vremena kada su najbolje crtačke zvezde radile na njemu, tako da imam visoke kriterijume kada je crtački deo u pitanju. Ipak sledi preporuka, kako za Spajdermena, jer ipak je ovde predstavljena bitna tačka u postojanju ovog heroja, tako i za ediciju koja će doneti puno važnih stripova iz Marvelovog univerzuma, nekih koji se kod nas nikada ne bi pojavili bez te edicije.


     FEBRUAR / VELJAČA

48 – Marti Misterija: Misterija 29. februara – Zlatna serija, specijalni broj 6, Veseli četvrtak – Svakako je pohvalno i zanimljivo da su ovaj specijalni broj posvećen 29. februaru objavili baš na taj datum, pa sam se i ja potrudio da ga čitanjem ispoštujem. Obe epizode koje donosi (29. februar / Dan koji nije postojao) radio je isti autorski tim - Andrea Pasini (scenario) i Giovanni Romanini (crtež). Priča nije epska, više krimić sa malo mistike, alhemije i par ritualnih ubistava. Malo prespora priča za mene, ali ljubitelji zanimljivih istorijskih podataka o kalendarima će biti zadovoljni. Crtež dobar, zaplet solidan, vredi pažnje i čitanja. Da nisam nedavno odslušao par podkasta o kalendarima, verovatno bi i meni bili zanimljivi ti "dosadni" delovi. Ali, stoji da su se autori potrudili da podaci budu verodostojni. Što se mene tiče priča "skitnice" je najzanimljiviji deo strip, iako je samo sporedni lik. Preporuka ljubiteljima Marti Misterije svakako.


34-47 – Najamnik 1-14, Lokomotiva – Ovaj niz od 14 strip albuma donosi kompletan serijal o Najamniku koji je samostalno autorski uradio španac Vicente Segrelles. Poseban je po tome što je rađen klasičnom slikarskom tehnikom u ulju. Barem prvih devet albuma. Od desetog je Segrelles počeo da koristi računar i Photoshop. Mešavina je to fatasy stripa i SF-a sa detaljnim i tehničkim pristupom kod objašnjavanja artefakata osmišljenog sveta. Raskošno, ali vrlo klasično slikano, sa dosta statičnih postavki i vrlo osrednjeg scenarija. Ipak, celovit serijal na kraju daje jednu priču ljubiteljima žanra sigurno zanimljivu. Nisam nezadovoljan, šta sam očekivao to sam i dobio. Ipak, raskošne ilustracije i posvećenost stripu na kraju oduzmu dah i postave ovo delo kao jedno od izuzetno važnih u istoriji stripa. U skladu sa onim što bi sam Segrelles rekao za sebe: Ja sam čudna anomalija u svetu stripa. Svaki album donosi uz strip i 16 strana ilustracija i tekstova o procesu rada i autoru. Poslednji, četrnaesti, album završava serijal kroz bogato ilustrovanu novelu, a kao dodatak donosi svega deset strana stripa. Obavezno delo u svakoj ozbiljnoj strip kolekciji. Dobro izdanje, preporuka.


32-33 – Alan Ford 17-18 (49-54), Libellus – Ove dve knjige donose epizode: Derbi, Tako je nastala grupa TNT, Povratak Superhika, Superhikov veliki pothvat, Arsen Lupiga i Nestao je Bubu. Autorska ekipa je, naravno, Bunker - Magnus (i Brixy). Magnusove crteže na smenu tuširaju Paolo Chiarini i Giovanni Romanini, s tim da je Chiarini u ove dve knjige radio samo na "Lupigi". Odličan niz epizoda, od prilike da se upoznamo sa istorijom grupe TNT, preko dvodelne epizode koja nam vraća Superhika do premijernog pojavljivanja Arsena Lupige. Sjajno izdanje i preporuka.


31 – Usamljenost crtača na duge staze, Komiko – Autor ovog autobiografskog stripa je Adrijan Tomine. Ne znam koliko su ovom svetu potrebne i korisne autobiografije strip autora, ali nama koji se bavimo stripom uvek je zanimljivo da pročitamo takvo štivo. Ovo izdanje donosi niz kratkih pričica koje prate odrastanje i sazrevanje samog autora na putu ka uspehu. Nisu to obične pričice, pre svega je to niz samokritičnih i duhovito ispričanih anegdota. Vidimo tu muke autora od anksioznosti, nesigurnosti, relativizacije uspeha… do konflikta sa publikom, fanovima. Tomine je autor Indy stripa, radi za "odraslu" publiku, daleko je od klasičnog mejnstrima. Nemam dileme da bi slične anegdote mogli opisati i ti "drugi" stripaši, autori glavnog toka. Iako zbog teme zvuči da je strip hermetičan, priče su univerzalnije nego što deluje. Od onih sam koji ne vole komediju neprijatnosti, a tačno tako bi se najjednostavnije opisao ovaj strip. Ipak mi je bio užitak da ga pročitam. Preporuka, posebno ljudima koji žive od stripa.


30 – Mister No: Bilo jednom u Njujorku – Zlatna serija 53, Veseli četvrtak – Ovaj broj potpisuje autorski tim Maurizio Colombo (scenario) i Giovanni Bruzzo (crtež) te Roberto Diso kao autor naslovnice. U ovom nizu priča o "poreklu" junaka, što ih je donela Zlatna serija, ova mi je ubedljivo najbolja. Džeriju povratak u Njujork vraća stare uspomene i dobijamo jednu odličnu storiju o njegovom detinjstvu, iz vremena kada je bio još daleko od nadimka Mister No. Nisam nikada spadao u ljubitelje priča o mafiji i cele te ikonografije. Međutim, ova priča mi je baš sjajno legla. Lepo se čita, skoro da nema rupa u scenariju, crtež je dobar (imam dražih bonellijevih crtača pa zato ne kažem odličan). Voleo bih da je ovakva priča objavljena na većem, popularno nazvanom "pueblo", formatu. Zaslužuje to. Čak i onima koji nisu redovni konzumenti Mister Noa i Bonellijeve produkcije preporučujem ovaj strip.


29 – Duh Tokija #1: Atomska bašta, Golconda – Scenario Rick Remender, crtež Sean Murphy i kolor Matt Hollingsworth. Još jedan SF. Naravno da me je ovde primarno privukao crtež Šona Marfija ali je nesporno da mi se i kompletna priča dopala. Početak mi je bio malo konfuzan, ali deluje kao da je to i bila namera autora. Trebalo je tako predstaviti buduće društvo, zavisno od Virtuelne realnosti i proizvoda koji se plasiraju preko nje. Nove droge zamenjuju društveni život i otuđuju ljude od stvarnog sveta. Nasuprot tome imamo devojku Debi koja je to izbegla i pokušava da izvuče iz tog sveta svog partnera Denta. Tokijski vrtovi su svet o kome sanja Debi, a protiv koga treba da se bore. Tu sledi, za moj ukus, previše new age filozofiranja, ali do kraja sve odlazi u pravom smeru, ka priči o ljudskom karakteru. Voleo bih da je izdanje većeg formata, ostalo mi je sve dobro. Preporuka, čekamo drugi trejd.


28 – Svestan, Darkwood – Scenario je napisao Džef Lemir, za crtež je zadužen Gabrijel Valta. Punokrvni SF. Tokom leta od zemlje - koja je u rasulu - ka koloniji gde se već vodi borba za nezavisnost, vidimo da se sukobi sa ta dva sveta prenose i na posadu svemirskog broda USS Mongomeri. Od budućih kolonizatora ostaju samo deca i Veštačka inteligencija koja preuzima roditeljske dužnost, tokom preostalog puta kroz svemir. Dobro napisano, odlično ilustrovano. Iako se oslanja idejno na neke klasike, dovoljno je originalan. Apsolutna preporuka.


27 – Traper Keri #4, LMS Vanredno izdanje, Golkonda – Autorska ekipa je standardna. Scenario radi Ticijano Sklavi, dok su za crtež zaduženi Marko Bjankini i Domeniko i Stefano Di Vito. Naslovnice i dalje sjajno crta Branislav Kerac. Solidne pričice, dobar crtež. Ne bih žalio da sam propustio ovaj strip, ali mi nije žao ni što sam ga pročitao. Simpatično i prija za čitanje. Kupujem i dalje sigurno. Preporuka za ljubitelje Bonelija i vesterna.


26 – Amnezija mali, Dobra knjiga – Po scenariju Emira Pašanovića je ovaj strip crtao Esmir Prlja. Odraslog Amneziju znamo kao junaka sa poremećajem pamćenja koji je autorski radio Esmir Prlja. Tri albuma, naknadno sakupljena u jedan integral. Pravo blago. Da li su godine ili amnezija, ali mene je postojanje malog Amnezije iznenadilo, iako je premijerno objavljivan u Strip vestima. Naravno, (pri)sećanje je došlo na svoje, albumčić sa zgodama Amnezije koje je doživeo u detinjstvu takođe. Lepo izdanje, odličan strip od scenarija do crteža. Strip za sve uzraste. Duhovite, tople, slojevite priče. Apsolutna preporuka.


     JANUAR / SIJEČANJ

22-25 – Siročad: Novi svijet 1-4 (25-36), Libellus – Kao i ranije sezone i ovu je radio veliki autorski tim. Nakon prethodna dva ciklusa ovaj počinjemo dolaskom Rose na Novi svijet - distopijsku koloniju stvorenu da sačuva ljudski rod, po diktatu Jurićke. Naravno da ilegalni dolazak Rose nije dobro pošao, naravno da je Rosa, inače trudna, morala da se bori sa divljinom i strukturama vlasti Novog svijeta, da sačuva svoje dete i njegovu budućnost. Od samog početka se formira nova družina, nova porodica… Odlična priča, dinamična, vuče na čitanje bez pauze! A kraj je posebna priča, cliffhanger koji nas tera da nestrpljivo očekujem novu sezonu. Nikako mi nije jasno da se strip još nije rasprodao, jer definitivno je serijal koji zaslužuje poseban status u Bonelli produkciji. Apsolutna preporuka.


18-21 – Siročad: Ringo 1-4 (13-24), Libellus – Ovu sezonu je, kao i prethodnu, radio veliki autorski tim. Roberto Recchioni i dalje vodi priču, ali nije uvek samostalan pri pisanju konačnog scenarija. Drugi ciklus Siročadi se može opisati kao postapokaliptični onroad strip. Ringo, jedino preživelo Siroče (u ljudskom obliku), nakon podizanja revolucije i njenog kraha se povlači. No, sudbina ga ipak tera da pomaže tročlanoj pobunjeničkoj grupi, svojoj novoj porodici. Kroz dvanaest epizoda pratimo njihove susrete sa različito uređenim društvima koja se bore za preživljavanje u novim uslovima na umirućoj Zemlji. Samo sretnici koji bivaju izvučeni na lutriji imaju šansu za preživljavanje i odlazak u Novi svet, na bezbednu zemljoliku planetu. I dalje zanimljivo štivo, dobro pisano i crtano… i dalje užitak za čitanje. Apsolutna preporuka.


10-17 – Laku noć, Punpune 6-13, Laguna – Autor je Inio Asan. Nastavljamo da pratimo životni put glavnog "junaka" Punpuna, njegovo odrastanje sve do prelomne tačke u životu i konačnog sazrevanja. Zanimljivo je taj put ispričan, japanski čudno. Moje prethodne zamerke ostaju: fotke u crtežu i ekstremne, neprirodne, gestikulacije u nekim (uistinu retkim) slučajevima. Neki tokovi priče su, po meni, trebali da budu kraći - deo o sekti – ali i pored svega strip se lako čita, uvuče te u sebe i ne želiš da praviš pauze između tankobona. Pročitano sve skoro "u dahu". Dakle, apsolutna preporuka. Pogotovo može biti zanimljiv nekome ko nije navikao na japanske stripove, ko je odrastao na klasičnom stripskom izrazu, solidan izbor da se prihvate mange.


09 – Spajdermen okuplja ljubimce, ProPolis Books – Kompletar autor ove knjižice je Majk Majhak (Mike Maihack). Autora pratim od ranije, Kleopatra u svemiru, kreira simpatične dečije stripove i odlikuje ga odličan crtež-stilizacija. Zasluženo je dobio priliku da radi Spajdermena za decu. Priča je jednostavna, simpatična, prilagođena (mlađem)osmoškolskom uzrastu. Ne pokušava da bude remek delo, samo ispunjava svoj cilj. Mada, vizuelno je zanimljiv i za nas matore. Odlično štivo da se klinci uvedu u svet stripa, sjajan poklon. Preporuka bez zadrške.


08 – Javina prošlost – Zlatna serija 52, Veseli četvrtak – Ovaj broj popisuje autorski tim Alfredo Castelli (scenario) i Denisio Esposito, Fabrizio Busticchi i Nando Esposito (crtež). Za razliku od prethodnog broja ovaj više zaslužuje (pod)naslov "poreklo". Mada i ovo je priča koja se oslanja na dešavanja iz Javine prošlosti, ali usput i objašnjava Javu i njegov motiv da napusti svoj stari život i ode u civilizaciju sa Martijem. Opisano je takođe i njegovo prilagođavanje savremenom društvu te konačno vezivanje za Martijevu ekipu. Više je ovo krimić nego rešavanje klasičnih misterija. Pitak je i ok za čitanje, više bih voleo da je ovakvu epizodu nacrtao Alesandrini, ali solidan je i sa ovom crtačkom ekipom. Preporuka.


04-07 – Siročad 1-4 (1-12), Libellus – Napokon imam dovoljno odmaka od preloma pa je došlo na red za čitanje. Veliki autorski tim je radio na ovom serijalu, s time da je Roberto Recchioni samostalno scenarista ove, prve, sezone. Ako bih s par reči trebao najaviti strip bilo bi to "akcioni military SF". Recchioni se ipak potrudio da to bude više od toga, kroz 12 svesaka se držao dobrog recepta gde je prva polovina svake sveske flešbek posvećen borbenoj obuci i odrastanju Siročadi (deca preživela napad "vanzemaljaca"), dok je drugi deo u skladu s tim pričama deo tekuće avanture, borbe sa - istim tim - vanzemaljcima, koji su do kraja ipak imali više ljudski otisak. Ali, da ne spojlujem. Pratili smo tu i vojnu filozofiju i psihologiju, naravno na nivou akcionog stripa, ali dovoljno zanimljivu da sve to sklopljeno dobija jednu solidnu vrednost. Lagan za čitanje, uglavnom odličan vizuelni doživljaj. Oprema izdanja sjajna. Meni pravi užitak za čitanje, strip kakav mi prija. Apsolutna preporuka.


03 – Karsonova prošlost – Zlatna serija 51, Veseli četvrtak – Ovu debeljucu od broja popisuje autorski tim Mauro Boselli (scenario) i Carlo Raphaele Marcello (crtež). Svidela mi se ideja o nizu svesaka koje se bave prošlošću dragih nam junaka. Ipak, ako ste, po naslovu, zaključili da se u ovoj opisuje životni put Kita Karsona, nećete biti prvi koji je pogrešio. Osim što Teks nije baš moj prvi izbor, ovo i nije takva priča. Reč je o klasičnoj avanturi koja samo ima poveznicu sa jednom pričom iz vremena kada je Karson bio mlađi. Priča je dobra, Marčelo ju je odlično nacrtao pa nema razloga da je fanovi Texa ne kupe, čak šta više preporučujem im je.


02
- Dilan Dog / Betmen: U senci slepog miša, Čarobna knjiga – Neobična serija krosovera DC i Bonelli produkcije se nastavlja. Ovu priču je uradio autorski tim Roberto Rekioni (scenario), Verter Del'Edera i Điđi Kavenago (crtež), dok kolor potpisuje Đovana Niro. U ovoj knjizi je sve lepo ispričano, sve dobro uklopljeno i izmiksovano, dijalozi su dobro osmišljeni i prilagođeni stripu u kom se pojavljuju oba junaka. Njihova interakcija je zanimljivo rešavana. Crtež je odličan kao i kolor. A opet, strip me nije "oduvao" koliko sam očekivao, verovatno prevelika očekivanja. U svakom slučaju prijalo mi je da ga pročitam, zabavan je, pogotovo Dilanov susret sa Konstantinom, tu je najopuštenija priča. Svakako je odličan strip i čitaću ga ponovo sigurno. Bilo bi dobro da se susret ovih junaka ponovi s manje pritiska na autore da rade nešto posebno. Svakako preporuka.


01 - Zagonetač: Godina prva, Čarobna knjiga – Fino je ući u novu godinu sa jednim ovako posebnim stripom. Scenario je napisao Pol Dejno dok je za crtež zadužen naš Stevan Subić. Strip se oslanja na film o Betmenu iz 2022. godine, uz napomenu da nije adaptacija već nadogradnja, pogled iz drugog ugla. Da, Zagonetač (The Riddler) je glavni lik i kroz celu knjigu (šest svesaka) pratimo njegov život do trenutka kada nastupa kao maskirani negativac. Naravno, klasična priča o nesretnom odrastanju, objašnjavanje kako je to dovelo do toga da postane negativac, kao i ideja kako pojava superherojskog junaka inicira nastajanje njegovih oponenata koji se njim inspirišu. No, ipak je dovoljno drugačiji od prethodnika slične tematike, da mi ne smeta. Dobra, mračna, atmosfera, odličan crtež koji scenariju daje sve potrebne začine da strip bude skladan i impresivan. Ovo je delo koje će definitivno postati, i ostati, bitna tačka u celokupnom stripskom opusu Betmena. Apsolutna preporuka.2024.