Na strip forumu sajta www.stripovi.com, se vodi "Dnevnik čitanja", pa sam se priključio ove godine
i nakon prvih mesec dana zaključio da bi to moglo i ovde da se prenosi uz koju ilustraciju...


Povratak na početnu stranu Dnevnika čitanja

Dnevnik čitanja 2023...

     DECEMBAR/PROSINAC

118-126 – Borbeni anđeo Alita, Čarobna knjiga – Autor ovog serijala od devet tankobona je Jukito Kišihiro. Iskreno, nakon prve knjižice sam planirao da odustanem. Ne, nije do stripa (mange) do mene je. Čitanje na parčiće mi je ubiljalo užitak, konfuzne (ikonografske bih ja rekao) scene borbi bez jasnog osećaja prostora i uz često nejasne detalje su mi kvarile užitak. Ideja i sama priča su mi, kao i kod ostalih mangi sa kojim sam se susreo, zanimljivi, ali je sve previše bilo iseckano borbama. Ipak sam bio uporan i do kraja nisam zbog toga zažalio. Posle četvrtog tankobona je meni bilo sve mnogo bolje što se sklada priče i dinamike tiče. Crtački je stvarno odličan strip, koncept priče je zanimljiv. Ako ste ljubitelj mangi preporuka svakako ide, a čak iako niste vredi ovom serijalu dati priliku.


117 – Betmen: Noć Mračnog Viteza, Čarobna knjiga – Autor ove priče o Betmenu je Mark Simons Džok (Jock). Reč je o autoru kog poznajem pre svega po sjajnim crno-belim ilustracijama i vrhunskoj igri svetla i senke na njima. Ovde je Jock dodao kolor koji je odlično legao na njegov crtež. Priča je solidna, nepretenciozna, pa je meni došla kao prijatno osveženje. Preporuka.


115-116 – Alan Ford 15-16 (43-48), Libellus – Ove dve knjige donose epizode: Novogodišnja proslava, Bila jednom nagrada, Klavirski koncert, Sve ili metak, Neprijatelj prirode broj 1 i Umro je bogati ujak. Autorska ekipa je, naravno, Bunker - Magnus (i Brixy). Magnusove crteže (od 16. epizode) na smenu tuširaju Paolo Chiarini i Giovanni Romanini. Sjajno izdanje i preporuka.


114 – Brazda #1 (1-6), Fibra – Još jedno dugoočekivano izdanje. Sa Brazdom smo se već sreli, ali ne u ovom obimu. Po scenariju Jean-David Morvana strip crta Philippe Buchet (kolor: Crazytoons). Knjiga donosi prvih šest epizoda. Nema načina da napišem naslov petog albuma pa neću nabrajati ni ostale. Glavna junakinja je Nävis, devojka koja se kao dete, nakon "brodoloma", obrela na napuštenoj planeti da bi nakon niza nesretnih okolnosti do kraja prve epizode završila u Brazdi. U konvoju, sazdanom od ogromnog broja svemirskih brodova, kojim putuje veliki broj civilizacija kako bi održali svoje vrste i u nekim slučajevima kolonizovali slobodne planete koje im odgovaraju. Kao ljudsko biće, jedinka je vrste sa kakvom se Brazda do sada nije srela. Nävis postaje važan relikt ali i "agent" pogodan (zbog svojih sposobnosti, ili bolje reći "nesposobnosti") da rešava razne kolonizacione probleme, ali i političke spletke unutar konvoja. Punokrvan SF, najbliže bi bilo poređenje sa Star Trekom ili Orvilleom, mada sa atraktivnijom i dinamičnijom galerijom likova. Poput pomenutih serija, strip se bavi mnogim etičkim, kako savremenim tako i potencionalno budućim problemima. Odlično pisano, sjajno nacrtano i prikladno kolorisano. Lepo se čita i uživa u stripu. Mana je možda prevelik broj kadrova po strani, pa bi veći format bio bolji. No, neću zakerati, samo da se što brže objavljuju nastavci. Apsolutna preporuka.


113 – Batman, Slomljeni grad, Fibra – Za mene je ovo dugoočekivano izdanje Betmena u izvedbi dvojca Brian Azzarello (scenario) i Eduardo Risso (crtež). Knjiga donosi njihov kompletan - dosadašnji - opus na ovom junaku. Dva mini serijala (trejda) Slomljeni grad i Vitez osvete, kao i kratke storije Wednesday comics i Ožiljci. Narativ je klasičan za ova dva autora, krimić noir, što Betmena vraća standardnim pričama. Doduše Vitez osvete je ipak van okvira jer nam donosi jednu alternativnu stvarnost gde je nakon projekcije filma Zoro stradao samo sin bračnog para Wejn. Priče su odlično napisane. Scenario donosi jednu dobru atmosferu stripu a Riso to svojim crtežom naglašava. Kreativna montaža tabli, virtuozno kadriranje i sjajna igra svetla i senke donose jedan prvoklasan vizuelni doživljaj. Kolor (Patricia Mulvihill) odlično sve to prati. Apsolutna preporuka.


     NOVEMBAR/STUDENI

112 – Texas Kid, moj brat, Fibra – Napokon jedan autorski strip Igora Kordeja. Naravno, bitno je spomenuti da je rađen po priči Darka Macana. Nije to klasična adaptacija književnog dela jer Kordej je pomenutu priču koristio kao osnovu/ideju koju je osetno proširio. U osnovi reč je o sukobu sina i oca kao i borbi sa porodičnim nasleđem. Strip je sjajno crtan, nabijen emocijama, prepun unutrašnjih sukoba i dilema. Za kratko vreme postao je izuzetno važno delo domaće scene, sasvim zasluženo. Uz to, istovremeno je dobio tri izdanja: Fibra Deluxe edition i standarno izdanje manjeg formata, kao i izdanje Veselog četvrtka u "Pueblo" formatu… Siguran sam da nećete pogrešiti koje god kupili. Iako mi je primarni izbor bio Pueblo format, odlučio sam se na kraju za Fibrino Deluxe izdanje, problemi sa očima pritegli, pa najviše prija za čitanje... Kako god, strip kom ću se često vraćati. Obavezna literatura, apsolutna preporuka.


111 – Legende današnjice, Stalker – Izdanje donosi tri strip-albuma scenariste Pjer Kristena i crtača Enki Bilala koji praktično tematski, stilski i likovima čine trilogiju: Krstarenje zaboravljenih, Kameni brod i Grad koji nije postojao. Iako stvarani u naponu francuskog novog talasa ovi stripovi su i danas aktuelni zbog tema kojima se bave: ekologija, ljudska-radnička prava, političari, snobizam, društvene podele, korporativno nasilje… Bilal je, kao i obično, vizuelno zanimljiv, scenario ne zaostaje za njim. Odlično izdanje i preporuka


109-110 – Alan Ford 13-14 (37-42), Libellus – Ove dve knjige donose epizode: Pukovnik Kattycat, Godišnji odmor, Dobra stara vremena, Ekologija, Slatka afera i Vrijeme darivanja. Autorska ekipa Bunker - Magnus (i Brixy) je sjajna i dalje. Red je takođe da pomenem i to da Magnusove crteže (od 16. epizode) na smenu tuširaju Paolo Chiarini i Giovanni Romanini. Dobro ispričane priče, pojavljuju se novi likovi Konspirator, Aseptik i Brenda uz neke stare. Sjajno izdanje i preporuka.


108 – Traper Keri #3, LMS Vanredno izdanje, Golkonda – Autorska ekipa je standardna. Scenario radi Ticijano Sklavi, dok su za crtež zaduženi Marko Bjankini i Domeniko i Stefano Di Vito. Ova sveska mi je bolja od prethodne, više sam uživao čitajući je. U tri broja je objavljeno devet epizoda i deluje kao da je kompletan seting za serijal postavljen te bi trebalo dalje da idemo nekom stabilnom kreativnom linijom. Preporuka za ljubitelje Bonelija i vesterna.


106-107 – GJO, Darkwood – Biće ovo godina u kojoj sam pročitao najviše mangi do sada. Autor ove, dva tankobona, je Đunđi Ito. Znamo ga po trodelnom serijalu Uzumaki. Horor, zanimljiva ideja – zaražene mrtve ribe na veštačkim nožicamama izlaze iz vode i napadaju ljude –lagano se i brzo čita. Dobra manga, neki pravi fan bi verovatno bio oduševljen. Moram priznati da je Uzumaki ostavio na mene znatno bolji utisak. Ljubiteljima mangi i horora svakako preporuka. Mada, ni "ostali" neće baciti vreme ako ga pročitaju, a neće se baciti ni u neki trošak, samo dva tankobona.


105 – Svet mutanata, Lokomotiva – Još jedno dugo očekivano izdanje stripova Ričarda Korbena. Knjiga donosi zapravo dva stripa, svima nam znani Svet mutanata kao i nastavak Sin sveta mutanata. Jednostavna postapokaliptična priča, sjajan crtež/ilustracija i opet pravi užitak pri čitanju. Meni bi bilo dovoljno izdanje koje donosi samo Svet mutanata, ali ne mogu sporiti da mi je prijao i nastavak. Apsolutna preporuka.


104 – Pun Džak, El Jakk, samizdatIlija Jakovljević autor je i izdavač ovog album(čić)a. U izdanju su sakupljeni rani radovi iz perioda kada se, kako sam kaže, ložio na andergraund. Nalazi se tu niz neobičnih priča različitih tema i bizarnih završetaka. Meni su najviše prijali "dnevnici". Iliju Jakovljevića (ili El Jakk) lako ćete naći na facebooku ili Instagramu, pogledajte njegovu galeriju i naručite ovo izdanje.


      OKTOBAR / LISTOPAD

103 – Den #1, Lokomotiva – Dugo očekivano izdanje jednog od najdražih stripova Ričarda Korbena. Za divno čudo, nije razočarao. Iako je bazirana priča na ljubavi prema palpu, a sada je već poprilično stara i realno nema neki maestralni zaplet… uživao sam svaki kadar, svaku stranu, progutao sam kompletan strip iz cuga. Koji štreber nije sanjao da će ga neki portal ubaciti u novi svet prepun čudesa, u novom telu o kakvom je samo mogao sanjati. Ko nije želeo da odsanja – svoje - čudesne avanture. To je ono što nam pruža ovaj strip. A Korben, sa svojim zdepastim i anatomski tačnim (?!) karakterima, punim akcije i erotike, živi svoj novi život. Za njegove crtačko ilustratorske veštine nije bilo straha da su "omatorile". Urađena je odlična restauracija, mada meni malo fali onaj retro ugođaj, ali nije to mana, to je samo nostalgija. Apsolutna preporuka.


102 – HULJICE - A život posta lijep, Matica Hrvatska Ogranak Bizovac, Kvadrat Huljice su za mnoge najznačajniji strip Radovana Devlića. Meni je i dalje njegov realizam draži, no stoji da su Devliću odlično išli groteska i humor. Vidi se iz sadržaja ove knjige. Sjajna stilizacija, odlično razrađeni likovi i nesvakidašnji (crni) humor su odlika ovog izuzetnog stripa. Originalno, hrabro, duhovito, inteligentno, i da ponovim, sjajno crtano… Obavezna literatura, preporuka.


101 – Frankenštajn: Živ je, živ!, Čarobna knjiga – Ovaj strip pokušava da ispriča šta se dešavalo sa frankenštajnovim čudovištem nakon priče ispričane u romanu Meri Šeli. Scenario je napisao Stiv Najls dok je za crtež zadužen legendarni Berni Rajtson. Znate ga, naravno, kao najboljeg ilustratora Frankenštajna. Nažalost, nije ga Berni kompletno nacrtao, po njegovim skicama je to završio Keli Džouns. Razlika je osetna ali podnošljiva. Scenario je dobar, ideje i poruke već poznate, svakako čitljivo i zanimljivo štivo. Naravno, glavni adut ovog stripa je Berni Rajtson, čak i da vas ne zanima tematika, njegove crtačke bravure su ono što ne želite da propustite. Preporuka.


100 – Trilogija – od bezvremena do nevremena, Hrvatski autorski strip – Izdanje je kompletno autorski uobličio Dušan Gačić. Stripovi su podeljeni u tri bloka: Dnevnik, Grad u mraku i Kuća paukova. Kada bih s par reči opisao Gačićeve stripove to bi jednostavno bila strip poezija. Stripovi u ovoj knjizi pričaju najviše o gradu, promiču nam tu slike o sazrevanju i životu u njemu. Sumorne, stvarne, lične, emotivne. Vizuelno izuzetan doživljaj. Pre svega sjajan grafizam, odlična igra svetla i senki kao i stilizacije. Artizam, ali u pozitivnom kontekstu. Nije strip za one koji preferiraju klasičan avanturistički strip. Pre svega je za one koji vole kreativne iskorake i jak autorski pečat. Po meni obavezna literatura, preporuka.


99 – Clarke & Kubrick integral, Strip-agentAlfonso Font je kod nas poznat po mnogim stripovima, ali je verovatno ovaj SF serijal (gde je Font kompletan autor) ostao najviše urezan u srcima čitalaca. Ovo izdanje donosi kompletan serijal. Dok su prva dva albuma kratke priče lagano povezane, treći i četvrti album čine "celovečernje" epizode. Duhovito, inteligentno, zabavno i sjajno nacrtano. Odličan strip, posebno za nas nostalgičare. Preporuka!


98 – Traper Keri #2, LMS Vanredno izdanje, Golkonda –Scenario: Ticijano Sklavi; crtež: Marko Bjankini i Domeniko i Stefano Di Vito. I dalje je pitko štivo. Zabavan je mada su nastavci nešto manje zanimljivi nego u prvoj svesci. Nabavlja se i dalje, između ostalog užitak je kupiti strip na kiosku. Bolja je štampa nego u prvoj svesci. Preporuka za ljubitelje Bonelija i vesterna.


96-97 – Alan Ford 11-12 (31-36), Libellus – Ove dve knjige donose sledećih šest epizoda: Dan vještica, Kad srce radi bi-bim ba-bam, Pljačkaš, Vesela dolina, Dvanaest umjetnika i Centurion. Autorska ekipa Bunker - Magnus (i Brixy) nastavljaju u svom najboljem maniru. Dobro ispričane priče, širi se lepeza likova i vraćaju se neki stari. Sjajno izdanje i preporuka.


     SEPTEMBAR / RUJAN

95 – Srednjovjekovne fantastične priče, Hrvatski autorski strip – Ovu zbirku kratkih stripova autorski je uobličio Željko Ivančić s tim da je u dve epizode kao scenarista potpisan Damir Čivrak. Album donosi sedam priča, kratkih storija, fantasy žanra miksovanog sa malo SF-a. Vitezovi, princeze, zmajevi, putovanje kroz vreme… Ako ste mislili da su kratke priče prevaziđene, prevarili ste se. Ima tu još energije, ideja i prilike da se stvaraju dela vredna pažnje. Željko nas je na to podsetio. Odličan crtež, simpatične priče, dobra zabava. Tehnički bi izdanje trebalo da bude malo bolje uređeno, ali to ne sme da vas omete u nabavci ovog izdanja. Preporuka.


94 – Mzungu Luka, Hrvatski autorski stripLuka Pejić (priča) odlazi na tri meseca u Tanzaniju da volontira u sirotištu. Domagoj Rapčak (crtež) traži od njega da vodi dnevnik kako bi od toga napravili strip. Tako je nastao ovaj autobiografsko-putopisni strip. Vedro, duhovito, realistično upoznavanje sa Afrikom, Tanzanijom, njihovim običajima i istorijom. Crtež je odmeren, odlično stilizovan, priče-anegdote uvek zanimljive bilo da se priča o običnim momentima iz života lokalnog stanovništva ili istoriji. Bilo je uživanje čitati ga, apsolutna preporuka.


93 – Tragovi, Deveta dimenzija – Kineski strip autor Li Kuenvu (Li Kunwu) potpisuje ovaj strip kao kompletan autor. Li Kuenvu svoje stripove objavljuje kod francuskih izdavač. Na više od 200 strana autor oslikava savremenu Kinu i promene koje su se desile poslednjih 30tak godina, sa naglaskom na današnji uticaj interneta i senzacionalističkog novinarstva. Provlači se tu zapravo sukob savremene i tradicionalne Kine pričajući o radu na ilustracijama koje imaju za cilj da oslikaju i sačuvaju kinesku tradiciju. Puno detalja o istoriji, kung fuu, kineskim bogovima i sujeverju dobijamo kroz ovu priču. Meni je to dobro, mada bih voleo da je to spontanije urađeno kroz samu priču. Crtež je zanimljiv i grafički odlično oblikovan. Meni je ipak više bio praznik za oči nego za čitanje.


92 – Zlatna serija 49, Veseli četvrtakDilan Dog i Napoleon Ostavština ratnika i druge priče… (Scenaristi u ovom broju su Carlo Ambrosini i Giovanni Gualdoni, dok su za crtež zaduženi Alessandro Piccinelli, Gabriele Ornigotti, Giovanni Freghieri i Paolo Bacilieri + istakao bih sjajnu crno-belu ilustaciju Boba Solanovića koja je inače alternativna naslovnica za ovu svesku). Ovaj broj je kupljen pre svega zbog Napoleona, pa je još krosover sa Dilan Dogom, morala je to biti dobra kombinacija. A pride su tu i "druge priče", dakle jedan kraći kolorni krosover istih junaka Bagi, samostalna priča Dilan Doga Đavolji most i na kraju Dilan Dogovo "ukrštanje" sa Nathan Neverom u priči Izgubljena sećanja. Povezivanje Napoleona i Dilana je zanimljivo izvedeno u obe epizode, ali što se samih priča tiče očekivao sam više. Izdanje je, kao svojevrsni omnibus nekoliko Dilanovih krosovera, zanimljivo te ga je skoro nužno imati u kolekciji, pa svakako sledi preporuka.


91 – Božji ljudi, SKC NSBoris Stanić je ovu zbirku kratkih stripova, Božji ljudi Bore Stankovića, uradio po pripovetkama istoimene zbirke izdate još s početka prošlog veka. Priče govore o ljudima-pojavama starog Vranja, rodnog mesta Borisava Stankovića. Već neobičnim pričama Boris Stanić je svojim crtežima dao poseban pečat i jednu novu dimenziju. Odličan strip, zanimljiv, lepo izdanje. Preporuka.


90 – Žvrlja, Komiko – Ovaj strip me pre svega zainteresovao zbog Frederika Peetersa, jer nije bilo njegovog stripa koji me razočarao. Nije me svaki oduševio, ali je svaki bio vredan pažnje. Ovog puta za scenario je bio zadužen Serge Lehman. Odličan je Peeters ovako crno-beli sa sivim tonovima! Što se scenarija tiče, priča je zanimljiva, uzbudljiva, zaplet je korektan, ritam priče i kadriranje odlični, to sada možda i crtač više doprinosi tome. Jednostavno rečeno, odličan strip, bio je užitak čitati ga. Strip kom ću se rado vratiti, preporuka!!!


89 – Omnibus: CHABOUTÉ Moby Dick, Fibra –.Ovaj, treći po redu, omnibus stripova Christophe Chaboutéa donosi tri kompletne storije: Moby Dick, Henri Désiré Landru i Naložiti vatru. Chabouté (Šabute) meni je jedan od najdražih autora. Majstor je igre svetla i senke i kadriranja. Moby Dick je, naravno, adaptacija književnog klasika. Iako nisam ljubitelj knjiških predložaka u stripu Chabouté je ovo odlično uradio kroz niz kratkih poglavlja sa jakim dramskim akcentima koji su dodatno naglašeni njegovim crtačkim stilom. Henri Désiré Landru je istinita priča o "prvom" francuskom serijskom ubici sa zanimljivim obrtom. Naložiti vatru je klasična Džek Londonovska priča o ledenim predelima, potrazi za zlatom, čoveku i psu. Ona je u koloru, ne prenaglašenom već svedenom, uglavnom u nekim sepija tonovima. Sveukupno Chabouté ne ume da razočara, apsolutna preporuka!!!


88 – La Bête Noire - 5et životnih doba, Mentor – Scenario Darko Macan, crtež Milan Jovanović. Strip je to kom se često vraćam i to razmaženo u ovoj integralnoj verziji. Tu se nalazi svih pet epizoda, složenih po logičnom redu od poslednje ka prvoj: Ravnoteža, Ludilo, Dužnost, Talent i Ljubav. Izdanje je odlično, nabavite ga ako može uopšte da se nađe više. Ako je rasprodato, urgirajte kod domaćih izdavača da ga ponove. Vredi! Strip je sjajan, lagan za čitanje, zabavan, autorski "ličan" i pored svega inteligentan i na više nivoa "ozbiljan". Miks kakav obožavam. Može se, i preporučljivo je, više puta čitati. Da li je višeslojan ili s godinama na njega drugačije gledam neću reći, prosudite sami iz sopstvenog iskustva. Apsolutna preporuka.     AVGUST / KOLOVOZ

87 – Storm - Integral 1, Lokomotiva – Po scenariju Martin Lodewijka i Saul Dunna strip je nacrtao, ili bolje rečeno ilustrovao, Don Lawrence. Višedecenijska želja mi se ostvarila, Storm je krenuo da izlazi kod nas. Jedan od mnogobrojnih "dugova" prema strip kolekciji krenuo je da se rešava. Naravno, znao sam šta otprilike mogu očekivati, ali to ipak nije amortizovalo moje razočarenje scenarijom. No, da se utisak popravi pobrinuo se Lawrence koji je ovde dinamičniji, moderniji nego ranije. Fino kadriranje i montaža table, malo šta može tu da se zameri. Kolori su mu odlični, možda samo da je malo bleđa štampa, i ako ni zbog čega drugog zbog njega vredi kupiti strip. Pošto mi je već druga epizoda bila osetno bolja i prijatnija za čitanje, očito je da ću se navići na priče i uživati u stripu kao celovitom delu. Izdanje je odlično, donosi dve epizode: Svet iz dubine i Poslednji borac. Na samom početku integrala nalazi se zanimljiv uvodni tekst o stripu i autoru. Kako god, preporuka stoji, da se vratite u detinjstvo, pročitate solidan strip ili uživate u raskošnim kolorima Dona Lawrencea. Vaš izbor, ja kupujem i dalje...


85-86 – Alan Ford 9-10 (25-30), Libellus – Ove dve knjige donose sledećih šest epizoda: Skok na skok, Superhik, Superhik - Alkohol prijeti, Superhik - Razbijena boca, Cirkus i Bradati pljačkaši. Autorska ekipa Bunker - Magnus (i Brixy) nastavljaju u svom najboljem maniru. Definitivno epizode imaju priče, nisu samo niz povezanih gegova, kako je bilo u samom početku. Pojavljuje se legendarni Superhik u tri epizode, ili bolje reći jednoj trodelnoj. Pravi užitak za čitanje. Sjajno izdanje i preporuka.


84 – Traper Keri #1, LMS Vanredno izdanje, Golkonda – Sveska donosi tri (polu)epizode. Scenario: Ticijano Sklavi; crtež: Marko Bjankini i Domeniko i Stefano Di Vito. Da mi je neko pre nekoliko dan rekao da ću čitati Trapera Kerija dobio bi glasno HA-HA-HA! Jeste Banetova naslovnica bila privlačna, no presudila je ipak veličina izdanja. Glupo zvuči, ali sam prolazeći pored kioska video kako odskače i samo sam želeo da vidim tehničke detalje edicije. A tehnički, format je B5 i odgovara ovom stripu. Otisak je loš, sivkast, ali su zato materijali (skenovi) odlični. Na kraju rekoh sebi, što ne pročitati kupljeno?! Iznenađujuće pitko štivo, solidno je ostario. Daleko od toga da je remek-delo, ali zabavan je za čitanje te ću kupovati i naredne sveske. Trapera Kerija čitate, i vraćate se u detinjstvo, na sopstvenu odgovornost.


83 – Corto Maltese - Berlinske noći, Bookglobe – Nove epizode, kao što verovatno većina zna, crta Rubén Pellejero po scenariju Juan Díaz Canalesa. Pellejero je, da se zna, crtač od kog ću kupiti sve što se objavi. Iz Prattovog rada na ovom serijalu najdraže su mi priče U Sibiru - Venecijanska bajka - Blago Samarkanda - Tango, najviše zbog stilizacije koju je Pratt postigao i koja me oduševljava. Pellejero, na moje zadovoljstvo, svoj rad na Cortu bazira baš na tom vizuelnom standardu. Canales radi dobre priče, samo bih voleo da manje opterećuje referencama iz prethodnih priča i gomilanjem likova iz epohe i sa prostora gde se radnja dešava (Berlin - Prag, Vajmarska republika, uzlet nacizma i klasne borbe). Meni zapravo to ne smeta ako ima prostora da se likovi razviju, ali realno ga nema u priči na 70 strana. U svakom slučaju čitljivo, zanimljivo, sjajno nacrtano. Preporuka.


82 – Dylan Dog 52 (154-156), Libellus – Ova knjiga je donela priče: Otkucaji vremena (Michele Medda / Luigi Piccatto), Novi soj (Pasquale Ruju / Corrado Roi) i Div (Tiziano Sclavi / Giampiero Casertano). Odlične epizode. Meni su više legle prve dve, Div mi je "dobar" i ne više od toga, ali sve je to stvar ukusa – različite stvari volimo kod Dilan Doga. Crtači su naravno odlični, takve samo biraju za ovaj serijal. Izdanje sjajno. Preporuka.


81 – Lizerijum, Lunov Magnus Strip 1019, Golkonda – OK, volim SF pa sam ovaj broj morao kupiti. Serijal Jedno doba, jedna priča, ovog puta u izvedbi autorskog tima Alberto Ostini (scenario), Leila Leiz (crtež) i Aldo Di Gennaro (naslovna strana). Lizerijum je miks distopijskih SF klasika Loganovo bekstvo i Ekvilibrijum, dakle koncept mi je ok. Ipak, priča i crtež su mi nekako u koliziji. Nije crtež neprilagođen, sterilnom gradu odgovara ovakav stil, ali dijalozi mi ne leže uz svaki crtež, pogotovo u početku, kasnije je to bolje. Priča je, kao i ostale Priče, kompletna, ovog puta malo zbrzano i neprirodno dovedena do kraja. Ne mogu preporučiti strip, ali ću ga sačuvati u kolekciji za neko buduće čitanje jer možda zaslužuje drugu šansu, a i tema je koja mi odgovara.


77-80 – Arapin budućnosti (3-6) - Odrastanje na Bliskom istoku (1985 – 2011), Fibra – Autorski strip Riada Sattoufa, ali to već znate iz "čitanja" prve dve knjige. Životna priča mladog Riada ide dalje - pričana je stilski u skladu sa uzrastom u periodu koji se opisuje – te stiže do već uspešnog strip autora i kraja jedne njegove životne etape. Da ne spojlujem kako se završila ta etapa. Nisam mislio da će baš toliko uspeti de me uvuče u priču i da ću nestrpljivo da iščekujem svaki naredni nastavak. Naravno, biografija je to jednog, uslovno rečeno, običnog čoveka i nije to akciona priča. No, bez obzira na to, drži pažnju kao da jeste. Što se zanatskog dela tiče (crtež, montaža, kadriranje…) tu je sve konzistentno, prilagođeno temi i formi stripa, nemam zamerki. Otprilike, kao što bi Émile Bravo (strip autor) u samom stripu jednog trenutka savetovao Riada "Strip je ponajprije: piii-saaa-njeee! Jezik! Usredotoči se na priču više nego na to da lijepo crtaš…" – i tako je otprilike rađen Arapin budućnosti. Što ne čini crtež lošim, naprotiv savršeno odgovara priči, nije ga samo "zamarao" crtačkim egzibicijama. Dakle, da skratim, strip koji se ne pušta iz ruke, inteligentan, zanimljiv, edukativan i narativno realističan. Apsolutna preporuka.     JUL / SPANJ

76 – Zlatna serija 47, Veseli četvrtak – I ovo izdanje je u potpunosti posvećen Dilan Dogu. Ovaj broj Zlatne serije donosi epizode: Moja slatka devojčica (Scenario: Paola Barbato; Crtež: Giulio Camagni); Šbbkbbton (Scenario: Luca Vanzella; Crtež: Luca Genovese); Dva oca (Scenario: Alberto Ostini; Crtež: Paolo Bacilieri). Kao i kod NLMS-a fine priče za čitanje na odmoru. Nisu me oduvale, ali im ni nemam nekih zamerki. Preporuka.


75 – Novi Lunov Magnus Strip 2, Veseli četvrtak – Ovaj broj je u potpunosti posvećen Dilan Dogu. Objavljene su epizode: Crno jezero (Scenario: Rita Porretto i Silvia Mericone; Crtež: Maurizio Di Vincenzo); Zlo srce (Scenario: Rita Porretto i Silvia Mericone; Crtež: Maurizio Di Vincenzo); Zeleni svet (Scenario: Riccardo Secchi; Crtež: Paolo Bacilieri). Dobre epizode, prijale su da se čitaju na letovanju, u ovom slučaju i dalje pohvale za format. Preporuka.


74 – Arapin budućnosti (2) - Odrastanje na Bliskom istoku (1984 – 1985), Fibra – Autorski strip Riada Sattoufa. Neću preopširan biti, spremam se za odmor pa nema prostora za pisanje. Strip je odličan, sve moje nesigurnosti da li će mi biti dosadan "još jedan autobiografski strip", razvejane su. Zabavan je, zanimljiv, čita se u dahu. Jedva čekam da nastavim sa čitanjem, nakon odmora, jer naravno ne želim knjige podvrgnuti vlažnom morskom vazduhu. Apsolutna preporuka.


70-73 – Spajdermeni #1-5, Golkonda – Ovih pet svezaka (jedna je brojana kod ranijeg čitanja) uradio je kreativni tim Brajan Majkl Bendis (scenario), Sara Pičeli (crtež) i Džastin Ponsor (kolor). Mislio sam da će moj stav biti stroži, ali mi se - nakon što sam sve u jednom cugu pročitao - ovaj mini-serijal zapravo svideo. Nisam ljubitelj ovakvog kolora, fali mi bolje kretanje "kamere" i neki rezovi su bili malo neprirodni. No, ipak se lepo čita, priča je korektna, topla i ima odličnih momenata. Da je crtao, recimo, Romita Mlađi bila bi za mene to sjajna epizoda. Ovako sam samo zadovoljan pročitanim, a pošto nema svako moja očekivanja, mogu ovu mini-seriju slobodno preporučiti.


69 – Cat Claw - integral, Fibra – Još jedan Bane Kerac, gde su dva tu je i treći. Nije bio plan, jednostavno su ovi Blekovi upali u vakuumu dok sam se bavio jednim veeeeelikim intervjuom u okviru ove knjige. Dakle, kompletna Kata u jednoj knjizi. Odlična oprema, prijatna hartija, odlična štampa i obrada. Na kraju ogroman, neki kažu životni, intervju koji je sa Banetom uradio Darko Macan. Među onima sam koji su Ket Klou pratili još od prvog dana, od pojave u Yu Stripu, pa preko reprinta u EKS-u sve do albuma gde sam bio u samom srcu dešavanja. Dakle, ljubav na prvi pogled, kao i žal što nismo dobili klasičnu super-heroinu sa milion klasičnih epizoda. Ono što smo dobili znatno je vrednije, samo je moja dečija želja problem. Zapravo smo sa ovakvom Ket Klou dobili jedno autorski autentično delo gde se Bane igrao sa žanrom i medijem mnogo ranije nego neki danas izvikani hitovi. Svakako je dokaz vrednosti i to što se, nakon rekordno brze rasprodaje prvog tiraža, u prodaji već uveliko nalazi drugo izdanje. Apsolutna preporuka, obavezno izdanje na policama!!!


68 – Blek: Slomljeno srce, Lunov Magnus Strip 1007, Golkonda – Gde je Divlja mačka tu mora da dođe i Mala Šapa. Sasvim neplanirano, a sasvim i logično, opuštao sam se danas uz još jednu nesvakidašnju epizodu Velikog Bleka ispod pera Baneta Kerca. Ovog puta kompletnog autora epizode. I dalje jedan ozbiljniji Blek, ovog puta još prirodniji i realniji. Bane u punoj formi. Priča o ljubavi, kakvu nemamo u ranijim epizodama ovog junaka, priča koja je najavila i zaslužila nastavak. Kao i juče: Preporuka, posebno za Banetove fanove i strip nostalgičare.


67 – Blek: Divlja mačka, Lunov Magnus Strip 1018, Golkonda – Kad kod, gde god i u kakvom god se izdanju objavi neka od epizoda Velikog Bleka koju je crtao Bane Kerac to izdanje mora biti kupljeno i pročitano. Šta reći, ljubav je to bila na prvi pogled još iz davnog detinjstva. Veliki Strip zabavnik i neobične mat korice koje su začudo prijale naslovnoj ilustraciji. Bane Kerac (i Svetozar Obradović – Toza u ovoj epizodi) u punoj snazi i pravom iskrenom poletu i njegov - za nas klince posebno - mnogo ozbiljniji Blek su bili pravo osveženje na tadašnjoj strip sceni. Ne može se prigovoriti da je strip nešto izgubio na kvalitetu nakon svih ovih decenija. Da, dobro je ostario. Naravno, više mu odgovara veći format, za koji je i rađen, ali ne smeta ni ovako da se sa njim upoznaju neki novi klinci. Preporuka, posebno za Banetove fanove i strip nostalgičare.     JUN / LIPANJ

65-66 – Alan Ford 7-8 (19-24), Libellus – Ove dve knjige donose sledećih šest epizoda: Trojica iz Yume, Frit i Frut, Čuvaj se bombe, U strahu su velike oči, San jedne zimske noći i U potrazi za bombom. Autorska ekipa Bunker - Magnus (i Brixy) nastavljaju u svom najboljem maniru. Oseti se u ovim epizodama scenaristički pomak na bolje, može se reći da su do sada uspostavili standarde i sledi sigurna "vožnja". U epizodi Čuvaj se bombe imamo i prvo pojavljivanje Skvikija, još jednog stalnog člana TNT družine. Sjajno izdanje i potpuni užitak.


64 – Arapin budućnosti - Odrastanje na Bliskom istoku (1978 – 1984), Lokomotiva – Autobiografski strip Riada Satoufa. Priča počinje upoznavanjem autorovih roditelja, otac Sirijac na studiranju u Francuskoj i njegova majka Francuskinja. Nakon toga sledi Riadova priča, gledana očima deteta. Mali plavušan (na majku) sa roditeljima odlazi da živi u arapski svet, prvo u Libiju a zatim i u domovinu njegovog oca, Siriju. Vreme je to Gadafija to jest Hafez Al-Asada. Dečaku iz Francuske neobične su to sredine, neke sasvim nove situacije, prijateljstva, mržnje i naravno podele. A mali, crtački talentovani, plavušan duge kose je svakako bio čudna prilika u tom svetu. Likovno je strip uređen tako da se koloritom (duoton: crna plus dodatna boja) razlikuju države gde se radnja dešava: plavo - Francuska, žuto - Libija i cijan - Sirija. Poučno, zanimljivo, sa duhovitim i naivno-dečijim opisima života i okruženja. Na momente me je namučio (delom zbog presitnih slova) i tražio sam izgovor da odustanem od nastavaka, ali… ipak me je kupio, a i ja ću njega i dalje kupovati, što znači da je odličan i vredan čitanja. Preporuka.


63 – Renesansa, Čarobna knjigaRenesansu je uradio autorski tim Frederik Dival (scenario), Emem (crtež/kolor) i Fred Blanšar (crtež). Punokrvan SF što ne srećemo baš često. Vanzemaljska koalicija dolazi da planetu Zemlju i ljudsku civilizaciju spasi od samouništenja. Naravno, strip se bavi ekološkim i društveno-političkim temama i to ne samo našim već i vanzemaljskim. Mana je manjak dinamike i sterilni dijalozi, prečesta boljka francuskog stripa, ali nakon dvadesetak strana, kada vas scenarista uvede u priču, upozna sa akterima i politikom koja stoji iza projekta Renesansa, sve ide prirodnijim tokom. Vrlo dobar strip, odličan SF, odličan dizajn, vredi pažnje i čitanja. Preporuka uz iskreno iščekivanje novih nastavka - druge "epohe".


6
2 – Bibliomula iz Kordobe, NajkulaBibliomulu je uradio autorski tim Wilfrid Lupano (scenario), Leonard Chemineau (crtež) i Christophe Bouchard (kolor). Igrom sudbine udružilo se troje ljudi, i jedna mula, na zadatku spasavanja knjiga - koliko može poneti pomenuta mula – iz velike Kordopske biblioteke. Novi vladar kreće sa spaljivanjem na lomači svih nereligioznih knjiga, a Kordoba je mesto jedne od najvećih biblioteka tog vremena. Tokom njihovog putovanja, bekstva pred progoniteljima u službi novog vladara, saznajamo puno o akterima, istoriji Kordobe, arapskoj kulturi i nauci kao i o značaju knjige kao civilizacijske tekovine. Kako sam nabrojao zvuči kao suvoparan strip, ali nije, baš naprotiv vrlo je zabavan, odlično napisan i nacrtan (i kolorisan). Mali praznik za oči i dušu. Odličan primer kako se na jedan ležeran način može napraviti ozbiljan, pametan i, na kraju krajeva, angažovan avanturistički strip. Preporuka!!!


     MAJ / SVIBANJ

61 – Kartoline, Fibra – Autor ovog stripa je Tomislav Košta. Zbirka kratkih stripova Kartolina (da ne kažem razglednica) o moru kada ono više nije turistička atrakcija. Kada se meštani vrate sebi svojim životima i sudbinama. Jezik dalmacije, ekspresivna linija, sjajni crno beli kontrasti - pri kraju albuma i kolori - i žestok (figurativno) udarac u pleksus na kraju svake priče. Elegično, depresivno i intrigantno - preporuka u tri reči – barem za mene je to prava mera. Strip koji će ponovo biti čitan.


60 – Ex inferis, Veseli četvrtak – Scenario su napisali Lorenzo Bartoli i Vincenzo Beretta dok je za crtež odgovoran naš Branislav Kerac. Edicija je Međuvreme, baš ona koja je lansirala trenutno meni najdraži format strip izdanja. Ex inferis je premijerno objavljen u italijanskoj – Bonelli - ediciji Zona X. Priča je, sa današnje tačke gledišta, retro (CD je vrhunska tehnika…:) miks distopije, Demolition Man-a i super-herojskog žanra i sve provučeno kroz Bonellijev senzibilitet. Nije vrhunska priča, ali je mogla da bude, zabavna je za čitanje. Što se Baneta tiče, očito je bio sputan standardima SBE izdanja, ali je i dalje odličan. Svakako je obavezno štivo svima nama koji volimo stripove Baneta Kerca. Iz uvodnika zvuči kao da nas čeka još novih izdanja sa njegovim radovima. Preporuka.


59 – El Shatt - Fragmenti, UO Javni prostor – Autorka ovog stripa je Helena Klakočar. Ovog puta nas Helena vraća u vreme Drugog svetskog rata. Nakon puno istraživačkog rada sklopila je priču o meštanima dalmatinskog mesta Podgore koje je prisiljeno, pred dolaskom nemačke vojske, da krene u zbeg, prvo do obližnjih ostrva da bi na kraju završili u Egiptu, u izbegličkom kampu El Shatt. Za razliku od Nemirnog mora koji su (1-2) autorkin lični dnevnički zapis, ovde priča teče kroz sećanja drugih ljudi koji su to davno preživeli. Naravno, sećanja su to ljudi koji su tada bili deca i time ovaj strip dobija jednu posebnu dimenziju, jer se kroz dečije oči i njihovo odrastanje svet drugačije oblikuje. Meni je ovo izdanje pružilo pravi čitalački užitak, forma stripa koju volim. Preporuka.


58 – Godišnjak hrvatskog stripa 2023, Fibra – Kao i prethodni godišnjak i ovaj je uredio Darko Macan. U njemu su objavljeni radovi sledećih autora: Krešimir Biuk i Hrvoje Ružić, Noemi Ribić, Korina Hunjak, Mihaela Erceg, Dubravko Mataković, Stipe Kalajžić, Anamarija Kvas, Filip Kelava, Ivana Geček, Ivan Marušić, Jan Škrinjar, Ivan Čondić-Begov, Matej Stić, Tihomir Matijević, Tonči Zonjić, Tomislav Košta i Sonja Gašperov. Naslovnicu je uradio Danijel Žeželj. Niz sjajnih autora različitih stilova i afiniteta. Možda vas neće svaki strip oduševiti, ali ni jedan vas neće ostaviti ravnodušnim. Meni malo nedostaje autora klasičnog stripa, kako bi kolekcija bila poptpunija, ali očigledno imaju previše posla za strane izdavače. Svakako odličan koncept i puna podrška da se nastavi sa ovim projektom. Preporuka.


57 – Pješčani dani, Fibra – Autorka ovog stripa je holanđanka Aimée De Jongh. Priča je ovo o mladom fotografu, koji u vreme velike ekonomske krize (1937) dobija posao (FDU) da fotografiše život i sve muke koje pritiskaju stanovnike "Zdjele prašine" – američke regije koja je stradala zbog višegodišnje suše i neprilagođenog eksploatisanja zemlje. Strip je emotivan, prikazuje tegobe i karaktere ljudi koji žive ili beže od te nesreće koju donosi prašina. Usput pratimo životne dileme i tegobe samog fotografa, mladića odraslog u senci oca i porodičnog nasilja. Koliko god zvučala surova tema, strip je pun topline i dobrih emocija. Kraj, s kojim počinje strip, je logičan, ali ga baš i ne odobravam. No nije sve u životu kako želimo. Definitivno strip po mom ukusu, apsolutna preporuka.


56 – Stari majstori, Bulevar Books – Strip je nacrtao Nikolas Maler po romanu Tomasa Bernharda. Kritički progovara o klasičnoj umetnosti, crkvi, umetnicima i njihovom moralu, kao i o ličnoj tragediji. Jedan crtež po strani, duokolor crno-žuto, stilizovano, groteskno, statično jer se sva radnja dešava u jednoj sali bečkog Muzeja istorije umetnosti, oko jedne klupe, ispred jedne slike. No, ipak je štivo pitko i lako za čitanje, i pored lične filozofije kojom je prožet tekst. Strip je ovo koji ne mogu preporučiti nekom ko voli klasične avanturističke stripove, ali je svakako nešto čemu ću se vraćati jer meni se svideo, pa ga prepuručujem svima koji vole iskorake iz strip klasike. Kada bih banalizovao, prva pomisao sa čime bih ga uporedio je Balašavića pesma Namćor i fraza "Ne volem…". Pa ko voli… ili ne voli…


54-55 – Prokleti 1-2, System Comics – Naravno opet domaća kuhinja. Ne potpuno, ali i dalje u tom okviru. Prve dve knjige Prokletih donose, kao i američki trejdovi, dve storije (od po pet američkih svezaka) "Pre poplave" i "Devičanske neveste". Domaća izdanja su crno-bela i velikog formata. Crtež je radio Rajko Milošević – Gera, dok je za scenario zadužen Džejson Aron. Crtački je strip fenomenalno urađen, Gera u punom zaletu. Kadriranje, montaža tabli, ekspresivnija linija, sjajni crno-beli kontrasti sa sivim lavirungom... Sve je tu na mestu. Praznik za oči. Što se scenarija tiče, Aron se pokazao kod Skalpiranih (barem onaj deo koji sam pročitao do sada) mada mi se digla kosa na glavi kada sam video "biblijske reference". Toga mi je baš dosta, tačnije previše, u stripu. Kao da ne postoje novije i savremenije ideje o dobru i zlu. No, ipak je ovo urađeno kao dekonstrukcija biblijskog žanra. Božije delo je prljavo, zlo, mučno… Svet je surov, nasilan, amoralan… Sa malim iskrama dobrog (ljudskog). Tako da i scenario vredi, što se mene tiče ima apsolutnu preporuku.


53 – Ahernaut i druge stripovijetke, Fibra – Još jedna "domaćica" pa ima prednost nad svim ostalim izdanjima. Autor je Darko Macan što je naravno garant kvaliteta. Zbirka je ovo autorskih uradaka, stripov(j)etki, uglavnom premijerno objavljenih na portalu MojStrip. Različite priče, forme, igranje medijem… Mnogo tema, a ispod svake izvire i sam autor. Izdanje koje se može pročitatu u dahu, ali ga vredi i gustirati… Naravno zbirka je stripova kojima ću se često vraćati. Apsolutna PREPORUKA, uz nestrpljivo iščekivanje naredne zbirke, jer na hrptu/rikni jasno je naznačeno da je prva knjiga u nizu. Požurite sa nabavkom (cijena sitnica), kako bi izdavač imao motiva da požuri sa novim izdanjem.     APRIL / TRAVANJ

51-52 – Alan Ford 5-6 (13-18), Libellus – Ove dve knjige donose sledećih šest epizoda: Golf, 1,2,3,4, (Ne) glasajte za Notaxa, Ljekovita voda i Pas za milijun dolara. Autorska ekipa Bunker - Magnus (slobodno recimo i Brixy) se razigrava sve više te pruža bolju zabavu. U osamnaestoj epizodi se galerija stalnih likova obogaćuje sa Psom za milijun dolara, iliti Njuškalom. Sjajno izdanje i potpuni užitak.


45-50 – Druuna 0-5 (0-9), System Comics – Autor je italijan Paolo Eleuteri Serpieri. Pojavivši se (kod nas prva dva albuma) s kraja osamdesetih ovaj strip se urezao u srca tinejdžera moje generacije, te je njegova nabavka bila neupitna i dugo iščekivana. U međuvremenu je izašlo još osam albumskih epizoda, Serpieri je i sam postao junak stripa, Druuna je i dalje ostala privlačna, horor delovi su valjda i dalje "horor", a SF milje je ostao konstanta, ali ne baš kako bih želeo. Dakle, žanrovski bi se mogao definisati kao erotski SF horor. Da ne seciram previše, Druunu krasi vrhunski crtež sa osrednjim scenarijom koji čezne da zvuči pametno, erotika propraćena prejeftinim dijalozima i horor atmosfera koja nas vodi kroz SF snove i virtuelni svet više nego kroz svemir gde se radnja dešava. Nakon čitanja ga vredi prelistavati i uživati u stripu koji će vam biti jasan i bez ponovnog iščitavanja. I naravno, Druuna je bitan deo jednog perioda odrastanja stripa te ga svaki ozbiljan čitalac/kolekcionar mora imati na policama. I pored mana, svakako ga preporučujem.


44 – Machu Picchu, Kvadrat – Obnavljanje gradiva, ritualno čitanje, po ko zna koji put. Koliko mi je važan ovaj strip govori to što sam pri nedavnom susretu sa Macanom na upit za primer kakve stripove volim, za manje od sekunde bez mrve dvoumljenja, odgovorio Machu Picchu Radovana Devlića. Radnja se odigrava u "postapokaliptičnoj" budućnosti, nekih 900 godina od sada, kad god to "sada" bilo.  Avantura počinje u toku 250 godišnjeg rata. I pored crno-bele podele, strip je prepun sive (figurativno) koja priča o besmislu rata, o ljudima. Karakteri su razrađeni, životni, različiti. San je jedan, bekstvo od rata u Machu Picchu, a on je simbol čežnje za normalnim životom. Simbol je realan koliko i San. Nije strip savršen, no sve sitne mane su nebitne naspram celovitog dela. Najveća falinka je dakako što Devlić strip nije uspeo da završi, što su nestali originali poslednje epizode. Tu je Darko Macan, nakon dela sačuvanih strana "Armagedona", napisao u formi priče jedan mogući kraj. I moram priznati da mi na prvo čitanje nije baš sjajno legao, ali sada kod novog čitanja mislim da je napravio sjajan posao i da bi Devlić bio zadovoljan. Apsolutna PREPORUKA.


43 – Dylan Dog 51 (151-153), Libellus – Ova knjiga je donela priče: Jezero na nebu (Cristina i Pippo Neri & Tiziano Sclavi / Bruno Brindisi), Dostava smrti (Pasquale Ruju / Giampiero Casertano) i Cesta prema ništavilu (Carlo Lucarelli & Tiziano Sclavi / Giovanni Freghieri). Dobro nam znana epoha, što će reći stari standardni Dilan Dog. Nisu velike, epske, epizode i meni su baš zato prijale. Crtači su već podrazumevajuće odlični za ovaj serijal. Izdanje sjajno, kao i prethodnih 50. Idemo dalje…


42 – Novi Lunov Magnus Strip 1, Veseli četvrtak – Hm, Tex Viler nikada nije bio strip junak kog sam pratio, kao klincu mi je bio "smor", a kasnije me je napustilo interesovanje za repetativne vestern storije. Džon Vejn, nešto špageti vesterna, te po koji crno-beli film ili poneka dečija ljubav… i to je uglavnom kraj mojih interesovanja za taj žanr. Ovog Teksa sam svakako pročitao, ipak je nova edicija, a i radeći prelom Mladog Teksa za Libellus, video sam da mi je poprilično prihvatljiv. Odlično je crtan, solidno napisan, dovoljno modernizovan da mi je prijatan za čitanje. No, na kraju krajeva moje najveće oduševljenje ovim izdanjem je format. Da, nakon Banetovog Puebla i Subićevog Trećeg dana nadao sam se da će neko uvesti taj standard kod nas. Veseli četvrtak očito radi na tome. Lepo je videti da Bonelli stripovi mogu sjajno da funkcionišu u većem izdanju, a posebno me je prijatno iznenadio otisak stare epizode. Pratiću NLMS i dalje, da vidim kako će ostalim stripovima leći format i da vidim koliko ću se naći u izboru stripova.


     MART / OŽUJAK

41 – Laku noć, Punpune 5, Laguna – Autor je Inio Asan. Kao što sam i ranije pisao, svakim tankobonom strip odrasta i predstavlja novu etapu u životima naših junaka. Da, množina, iako je Punpune naslovni lik pojedina poglavlja ga ni ne spominju, opisuju se sudbine njegovih drugara, porodice. Strip se sada bavi novim problemima: prvo seksualno iskustvo, donošenje velikih životnih odluka, sticanje novih poznanika, vezama, te prilagođavanju novim stvarnostima. I dalje vredi pažnje, mene samo iritira previše fotografija korišćenih u stripu, pogotovo kod eksterijera, i povremene previše ekspresivne i delom zbunjujuće scene. No, svakako zaslužuje moju pažnju i čitanje. Možda samo sačekam da se nakupi nekoliko tankobona pa da ih čitam u cugu.


40 – Siva kronika, Fibra –Strip je po scenariju Darka Macana nacrtao Marko Jačan. Naravno, Macan je standardno odličan dok mi je Jačan bio nepoznanica. Iako nisam ljubitelj crtačkog poentilizma brzo sam se navikao na njegov stil i odličan crtež, te sam uspeo da uživam u stripu. U knjizi se nalazi celokupan serijal od deset osmostraničnih epizoda, tek trećina od zamišljenog. Ništa ne fali stripu što nisu sva slova abecede (kroz imena) obrađena, mada bih rado pročitao i ona koja nedostaju. Priča je to o novinarskom tandemu, dramaturškim crtama kroz koje prolaze prateći novinarske zadatke, koji nisu bombastični i veliki. Poput priče glavnih aktera, Viktorije (novinarka) i Borisa (fotograf), kroz strip provejavaju relativno obične ljudske sudbine. Voleo bih da češće imam domaće snage na čitanju, nekako uspevaju da mi njihovi radovi uvek budu zanimljivi i vredni pažnje. Preporuka.


33-39 – Dilan Dog 191-197, Veseli četvrtak – Pošto nisam ispratio ciklus sa padom meteora, počeo sam šestodelnu epizodu "Dilan Dog 666" sa 400-tom kolornom epizodom "A sada, apokalipsa" kao uvodnom u novi ciklus. Ispravna odluka. Nakon svih najava nadao sam se novom i originalnijem konceptu. Ne da mislim da je bilo nužno napustiti postojeći koncept, već kada se igramo daj da se igramo do kraja. Prve dve sveske iz niza mi nisu baš legle (pretencioznost, puno opštih mesta, horor fraza i meni neprirodni dijalozi), ostale sveske su mi osetno bolje, zanimljivije i prirodnije za čitanje. Svakako preporuka da se pročita, stari fanovi da malo ispipaju novi teren, a bitno im je svakako za nastavak serijala, novi čitaoci da se možda lakše nađu u novom konceptu. Što se mene tiče, ovo me nije ponukalo da čitam dalje, moj komplet u izdanju Libellusa će i ubuduće da se popunjava, pa ću u tom ritmu nastaviti sa čitanjem Dilan Doga. Podsećam da postoji i luksuzno izdanje ove epizode (u dve knjige), pa ko voli mora da požuri, ako već nije kasno.


32 – Čekanje, Agarthi Comics – Istok je i dalje na čitanju, Keum Suk Gendry-Kim, korejska je autorka koju znamo od ranije po stripu "Trava". Ako vam se svideo prethodni strip, svideće vam se i ovaj. Tema je slična, biografske priče starih ljudi o sudbinama vezanim za drugi svetski rat. I ovog puta se upoznajemo sa korejskom tradicijom, kulturom i nesretnim razdvajanjem porodica u vrtlogu sukoba koji su doveli do podele Koreje. Čekanje da se saznaju sudbine najbližih, decenijama razdvojenih, je lajt motiv ovog stripa. Naravno, kako to ova autorka inače radi, sve je prikazano kroz priče običnih ljudi sa margine društva. Strip je zanimljiv za čitanje, nema suvoparnih nabrajanja istorijskih činjenica, sve je ispričano skladno kroz samu radnju stripa. Nadam se novim izdanjima stripova Keum Suk Gendry-Kim.


28-31 – Laku noć, Punpune 1-4, Laguna – Autor je Inio Asan, i opet manga - drama za sve uzraste. Generalno mi je teško da prihvatim ektremne facijalne ekspresije i gestikulacije koje se praktikuju u japanskom stripu, a ovde je u početku bilo (za mene) baš neprijatnih trenutaka. Ako se tako objašnjava svet odraslih kroz vizuru klinaca, može i da prođe. Smeta mi i ta mutna linija. Morao bih da vidim japanski original da shvatim gde je problem. No, da ne mračim. Nakon prvog tankobona sam bio ubeđen da ću prestati da ga kupujem, nakon drugog sam počeo da sumnjam u tu odluku, nakon trećeg sam jedva čekao četvti, a sada sam siguran da ću ga kompletirati. Kao da strip, sa svojim likovima, sazreva. Ova manga govori o odrastanju, disfunkcionalnoj porodici, ljubavi, drugarstvu, snovima i, pre svega, životnim tegobama. Punpune i cela njegova porodica vizuelno iskaču iz okruženja jer su prikazani kao stilizovane ptice. Ipak, likovi su višeslojni, bogato obrađeni i vremenom dograđivani. Problemi junaka su, iako prenaglašeni, poznati i stvarni. Zbirno je strip odličan i vredi ga čitati. S moje strane stoji preporuka da, ako vam ne legne od prve sveske, budete uporni jer će vam biti drago što niste odustali.


27 – Daleko susjedstvo, Fibra – Nastavljam sa mangama, ovog puta gekiga, manga za odrasle, drama sa primesom fantastike. Autor, Jiro Taniguchi, daje priliku svom četrdesetosmogodišnjem "junaku" da se vrati u svojih četrnaest godina i proživi jedno novo, nešto drugačije, detinjstvo. Pruža mu mogućnost da pokuša da promeni tok stvari, da iz drugog ugla sagleda svoju porodicu i nestanak svog oca. Topla, letargična, simpatična i povremeno tužna storija ima svoj prirodan kraj gde Hiroshi sazreva kroz spoznaju sopstvenog detinjstva. I naravno, tu je fini intrigantni kraj. Ova manga je štampana tako da se čita s leva na desno, osetni su uticaji zapadnog - francusko belgijskog – stripa pa je prijemćiviji čitaocima koji nisu skloni japanskom stripu. Apsolutna preporuka!


23-26 – Planetes 1-4, Čarobna knjiga  – Autor je Makoto Jukimura i to je jedna od retkih (nije prva) mangi što sam pročitao. Tema je kojoj sam više nego sklon, što je bio dodatni motiv za čitanje, a nije ni dugačak serijal pa je zgodan za ozbiljniji ulazak u mange. Planetes je na moje prijatno iznenađenje zapravo odličan strip, bavi se SF-om na meni najdraži način. Radnja se dešava u relativno bliskoj budućnosti uz, u velikoj meri, poštovanje naučnih činjenica. Junaci su skupljači svemirskog otpada. Priča je protkana velikim snom o osvajanju svemira sa dečijom iskrenošću. Likovi su višeslojni, kroz serijal su nadograđivani kao i njihova interakcija tako da je ovo možda pre SF drama nego akcioni strip. Odličan ulazak u mange, pogotovo ako volite SF. Kao redovno gunđalo, razmišljam kako bi ova manga mogla i na većem formatu da ide…:)


22 – Dieter Lumpen, Fibra  – Iako sam agitovao za ovaj strip i kupio ga čim je izašao 2016. tek sam ga sada pročitao. Nemam neko racionalno objašnjenje zašto sam toliko čekao, osim što sam želeo van gužve da uživam u njemu kako zaslužuje. Ovaj Dnevnik čitanja i ritual koji sam uveo su mi stvorili napokon prostora za to. Strip je nacrtan baš onako kako ja volim da bude crtan (Ruben Pellejero) i napisan tako da bude prijatan za čitanje (Jorge Zentner) i vredan pažnje. Iako scenaristički odiše stilom sedamdesetih i osamdesetih, intrigantne kratke priče sa tvistom na kraju, ostao je dobar avanturistički strip. Lak za čitanje i predivan za gledanje, zbirno je odličan, može se reći vanvremenski, strip. Voleo bih da ga vidim i u crno-belom izdanju, jer moj prvi susret s njim je bio u Avanturi (Marketprint) i od tog trenutka, od prvih nekoliko kraćih priča, u samom vrhu je mojih omiljenih stripova. A Pellejero u samom vrhu omiljenih crtača. U ovoj knjizi objavljen je kompletan serijal.


     FEBRUAR / VELJAČA

20-21 – Alan Ford 3-4 (7-12), Libellus  –Ove dve knjige donose sledećih šest epizoda: Ucviljeni diktator, Zimska idila, Zoo simfonija, Formule, Broj 1 i Žalosna priča o mladom bogatašu. Autorska ekipa Bunker - Magnus (slobodno recimo i Brixy) se razigrala te su epizode sve bolje, a pride se u jedanaestoj epizodi napokon premijerno pojavljuje Broj 1, te je TNT ekipa skoro kompletna. Prijatno podsećanje i dobra zabava.


19 – Ja, pacov, Komiko – Domaći autori uvek imaju pravo da budu pročitani preko reda. Izašao je novi, autobiografski, strip Borisa Stanića. Ako volite banatsku andergraund scenu ovaj strip je za vas. Ako ste drugačijeg pogleda na strip vredi da pokušate, jer Boris će vas uvući u svoju svakodnevnicu i oslikati vam anksioznost "izgubljenih generacija" ove zemlje te vas upoznati sa žrtvama tranzicije kroz koju prolazimo, eto već nekoliko decenija. Jednostavne životne slike, lične dileme i banatska depresija, ali ipak prožeta simpatičnim humorom, daju pečat ovom Borisovom uratku. Crtež je jednostavan i spontan.


17-18 – Parker 1-2 (Lovac – Posljednja runda), Fibra – U ove dve knjige su stripovani romani i pripovetke Richarda Starka (Donalda Westlakea): „Lovac”, „Tvrtka”, „Čovek sa licem za bekstvo”, „Sedmina”, „Pljačka” i „Ubijalište”. U tehnici duokolora virtuozno ih je uradio Darvin Kuk (Darwyn Cooke). Ekspresivnijom linijom nego što smo je mogli videti u stripu "Novo doba" i isto tako ekspresivno izvučenim kolorom autor stvara odličnu atmosferu dok sjajnim kadriranjem postiže odličam ritam radnje. Što je meni bitno, ne stiče se utisak da je u pozadini literarno delo. Parker je antiheroj, žanr je krimić (noar) brutalan, sirov, odlično napisan i naravno vrhunski nacrtan. Izuzetan strip. Izdanje je prvoklasno i prepuno dodatnih materijala gde se našao i kratki strip "Sutra, sutra i sutra" Eda Brubakera i Seana Phillipsa. Napomenuo bih: teška literatura za kičmu, ali blagodet za oči uništene monitorom.


16 – Martina Mjesec, Fibra – Autori su Darko Macan i Goran Sudžuka te se dodatnom pričom priključio i Tonči Zonjić. Strip je rađen od srca i zarad ličnog zadovoljstva te je podrazumevano odlično napisan i isto tako nacrtan. Rađen je u najboljem maniru novinskog stripa, samo što je ovog puta serijalizovan na net-u. Svih pet epizoda je objavljeno premijerno na stripovi.com, dok je dodatna priča edukativnog karaktera o ronjenju i nju su Macan i Tonči napravili tako da bude zanimljiva storija iz Martinine mladosti te se uklapa u ovo izdanje. Martina Mjesec je svojevrsni hommage Marti Misteriji i novinskom stripu uopšte. Svakako je ovo strip koji morate imati u svojoj kolekciji, pravo je uživanje bilo čitati ga.


14-15 – Zlatno doba, Komiko – Ovo je jedan čudesan strip, kakve inače radi Cyril Pedrosa (koscenarista je Roxanne Moreil). Kolorisanjem crteža na jedan ne baš standadni način dobili smo utisak bogato obojenih gravura što daje posebnu draž ovoj bajkovitoj srednjevekovnoj priči. Legenda o knjizi Zlatno doba je priča o snu univerzalne slobode. Borba za nju je prožeta tegobom kakvu smo mogli sresti i u njegovom stripu Tri sjene. Ipak, čita se lako i pored ozbiljnih tema kojima se bavi. Naravno, kada sve saberemo ovde će najatraktivniji segmet ostati nesvakidašnje ilustracije. Svakako ni scenario nije za baciti.


13 – Texas Cowboys, Fibra  –Scenario je napisao Lewis Trondheim dok je za crtež zadužen Matthieu Bonhomme. Odlično napisan i sjajno nacrtan strip. Iako se u retro stilu odaje počast vestern palpu, sve je ovde ipak na osetno višem nivou. Velikom galerijom zanimljivih likova te preplitanjem njihovih sudbina kako glavnim tokom radnje tako i dobro osmišljenim flešbekovima - igrajući se vremenskom linijom radnje – autori su učinili ovaj strip posebnim. Da se mene pita malo bi se veće kolorističke razlike napravile kod flešbekova, ali to je moje cepidlačenje. Odličan strip, sjajna posveta vesternu.


12 – Mobi Dik, Stalker – Reč je o jednoj od najpoznatijih strip adaptacija istoimenog Melvilovog dela. Bil Sjenkjevič (Sinkevič kako ga izdavač transkribuje) je izuzetan ilustrator te je ovaj strip po likovnosti poznatiji i vredniji. Nije tekstualni deo za odbaciti, ali ne donosi ništa novo. Definitivno je "strip za gledanje" i ritualno ponavljanje istog, s vremena na vreme. Nakon prvog čitanja tekst ostaje u glavi, a onda vas Sjenkjevičeva magija bez problema vozi kroz priču.


10-11 – Alan Ford 1-2 (1-6), Libellus Alan Ford je i dalje onaj stari, ali izdanje je novo. Veliki format - praktično u dimenzijama originalnih crteža – i Brixijev prevod, uz odličnu opremu, elementi su koji čine ovo izdanje ubedljivo najboljim do sada. Stoga je, znajući ekipu čije doživljaje pratimo, ovo bio vrhunski čitalački ugođaj. Ove dve knjige donose prvih šest epizoda (Grupa TNT / Šuplji zub / Operacija Frankenstein / Kuća duhova / Daj! Daj! Daj! / Traži se Alex Barry).


     JANUAR / SIJEČANJ

09 – Družina od sumraka, Fibra – Ako volite srednji vek sa primesama fentezija i uživate u laganom – ritualnom - čitanju strip je za vas. Buržonov crtež je prepun detalja i traži da mu se potpuno posvetite kako bi uočili svaki vizuelno narativni detalj. Priča je inspirisana arheološkim ostacima i mitom o minijaturnim šumskim bićima te je prepuna mističnog pevanja sa preplitanjem sna i jave. Mnogo pažnje je uloženo da se sve uklopi. Drugi deo serijala, treća epizoda (126) strana, izgubio je potpuno fentezi elemente i na jedan mračan i sirovo realističan način oslikava srednji vek, stoga je meni osetno draži. Strip nije rađen za nas brzo-čitače, ali Buržon mi je zahvaljujući Nošenim vetrom jedan od najomiljenijih autora i zaslužio je da se obavezno vratim ovom stripu i upotpunim užitak.


08 – Ugovor s Bogom, Čarobna knjiga  – Ova trilogija (Ugovor s Bogom - Životna sila - Dropsi avenija: Komšiluk) praktično je prvi strip pod markom Graphic Novel ("grafički roman" kako neki kod nas vole da kažu). Vil Ajzner je genijalan crtač i već vizuelno je ovo vrhunsko strip ostvarenje. Naracija je iznenađujuće savremena, mislio sam da je vreme više naškodilo priči, kad li ono… novi stripski trendovi prate Ajznera u korak. Strip je svojevrsna istorija Bronksa, Dropsi avenije. Kroz isprepletane priče čitavog niza karaktera govori se o siromaštvu, odrastanju, multietničkom sazrevanju društva gde se sve probija kroz palanačke svetonazore i životne cikluse. Naravno, delo koje je obavezno u stripoteci svakog ozbiljnog ljubitelja stripa. Zbog crteža bi dobrodošao veći format.


07 – Spajdermeni 1 (od 5), Golkonda – Ako ćemo o super-herojima Spajdermen je za mene uvek bio broj jedan i kada dodam da se može kupiti na kioscima jasno je moje oduševljenje i bezuslovna preporuka za kupovinu. Priča i crtež me za sada nisu oduševili, ali neka bude da je tu problem u mojim previsokim očekivanjima. Za sada je moja najveća briga šta sledi nakon pete sveske…;)


06 – Maršal Bass 4 (7-8), Fibra – Priča o prvom crnom Maršalu ide u dobrom pravcu. Darko Macan i Igor Kordej su već dokazano savršena kombinacija i napokon kod francuza imaju trajni serijal. Ako bih nešto (malo samo) zamerio je što kolor previše skriva Kordejev crtež koji je bogat i vredan pažljivijeg gledanja. Bilo bi sjajno da uporedo ide i crno-beli tiraž. PREPORUKA.


02-05 - Agent straha, Mipl - Luda vožnja. Punokrvni SF pulp... Zabavno, dinamično (možda mrvu predinamično za mene) česti tvistovi, crtež odličan, kolor uglavnom. Format izdanja pogođen, dokaz da su ameri bolji na većem formatu. Prve tri knjige čine celinu, dok je četvrta zbirka kratkih priča gostujućih autora. Strip ne pretenduje da bude remek delo ali zaslužuje, i poziva na, ponovno čitanje. PREPORUKA.


01 - Srebrni letač - Parabola, Darkwood - Lepo podsećanje, odlično izdanje. Realno nije tako iznad ostalih epizoda Letača kako volimo da predstavljamo Moebiusovo delo, ali je svakako celovito delo u smislu da oslikava svu ideologiju koju treba da nam pruži strip sa ovim junakom uz sjajan crtež, tako da je obavezno izdanje na policama. PREPORUKA svim ljubiteljima stripa.2023.